Baby’s in donzige berenpakjes, prinsessenlooks en stoere kostuums: kinderkleding kan schattigheid ten top zijn. Toch kan het af en toe geen kwaad om stil te staan bij wat je nu precies koopt en wat je ermee doet nadat je kind uit z’n voegen of kleren groeit. Eerlijke kinderkleding voor dummies.

Voor sommige ouders is kleren kopen voor de kinderen een zaligheid, voor anderen allesbehalve een pretje. Je hebt het bij heel wat mensen vast al eens horen vallen dat hun kinderen lijken te groeien als kool, wat het regelmatig aankopen van nieuwe kledij onontbeerlijk maakt. Niet enkel wil je een stuk in de juiste maat, de juiste kleur en liefst ook aan de juiste prijs vinden, maar ook dat het zo lang mogelijk meegaat.

Natuurlijk, ademend materiaal
Als je denkt aan de garderobe van je kind, kan duurzaamheid betrekking hebben op zowel het ethisch karakter van kledij als een eventueel langdurig behoud ervan. Nina Mancini, shop manager bij kinderwinkel Prinses Op De Erwt en ooit designer bij een Italiaans modemerk, koopt het liefst ecologische kledij haar tweejarige zoon: “Ik kijk vooral naar of de kledij een fair trade-achtergrond heeft en naar het aandeel chemicaliën.” Is het bijvoorbeeld echte wol of katoen, zijde of linnen? Zijn er ‘zachtmakers’ en/of kleurstoffen aanwezig? “Ik prefereer natuurlijke vezels. Zo kan de huid van het kind beter ademen, wat toch belangrijk is.”

 

Het is omdat mensen er bewuster mee bezig zijn en druk uitoefenen op de grote industrieën, dat er bijvoorbeeld bio-lijnen ontstaan in de grote ketens Nina Mancini

 

Fair trade en biokledij
Waar de stoffen vandaan komen blijkt steeds vaker een criterium om een kledingstuk al dan niet aan te kopen. Eva Van Velzen, projectverantwoordelijke bij Netwerk Bewust Verbruiken: “Het blijft voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show, maar door bepaalde gebeurtenissen in de kledingmarkt wordt er toch iets meer aandacht aan gegeven.” Grote ketens bieden bijvoorbeeld vaker bio- of fair trade collecties aan en stimuleren op die manier een iets duurzamer imago. “Maar dat is niet per se op initiatief van de ketens zelf,” meent Mancini. “Het is omdat mensen er bewuster mee bezig zijn en druk uitoefenen op de grote industrieën.”

Ruilen & lenen
Stof en herkomst zijn dus twee belangrijke gegevens. Maar waar de meeste ouders zich waarschijnlijk ook zéér bewust van zijn – en zichzelf ongetwijfeld elke dag over verbazen – is hoe snel hun kinderen (op)groeien. Kleertjes, die vaak nog in perfecte staat zijn, worden simpelweg heel gauw te klein. En wat doe je er dan mee? “Ik geloof steevast in een soort van doorgeef- en uitleensysteem”, zegt Van Velzen. “Ik hoorde meteen bij vrienden en familie toen ik in verwachting was. Ik maakte ook gebruik van een soort circulaire kinderkledingbibliotheek, de Happy Kiddo in Gent, waar je kleren kunt uitlenen op de groei. Dan ben je meteen ook gerust van een goede kwaliteit en een meer ethisch karakter.”

 

Dankzij DIY ga je helemaal anders om met kleding en meer waarde hechten aan het materiaal Eva Van Velzen

 

Tweedehands online
Het ruilsysteem strekt zich tegenwoordig ook verder uit dan Gent. Andere initiatieven, zoals Tale Me in Brussel, biedt zelfs designerstukken aan. Om de twee maanden wissel je de stukken en kun je daarbovenop een abonnement nemen op zwangerschapskledij. Maar ook online kun je steeds meer kleding tweedehands aanschaffen. Er zijn bijvoorbeeld Facebook-groepen die (nauwelijks) gedragen kledij aanbieden. Gratis of voor een zacht prijsje. Van Velzen: “Er zijn tal van organisaties en ondernemers die bezig zijn met het uitleenverhaal en tweedehandsgebeuren. Do-it-yourself groeit, breien en haken is opnieuw populair geworden.”

Meer vrijheid
Zo hoef je minder kledij aan te kopen en kun je ook veel duurzamer omgaan met de kleren van je kinderen. En als je zelf aan het breien, naaien en herstellen gaat, ‘ontwerp’ je zelf ook een verhaal achter het stuk. Bovendien verleng je ook door een goed onderhoud – niet bij elke vlek hoef je de wasmachine te laten draaien – de levensduur van jouw kinderkleding. Voor jou en voor diegene aan wie je het stuk eventueel doorgeeft. Een uitpuilende kast vol kinderkleding lijkt niet meer van deze tijd, of zoals Van Velzen het samenvat: “Minder spullen is op vele manieren meer vrijheid.”

 

Ecologisch wassen
Je staat er niet altijd bij stil, maar ook wasproducten kunnen slecht zijn voor jouw baby. Wasmiddelen bevatten namelijk stoffen die voor huidirritatie kunnen zorgen. Bovendien blijft er na het wassen altijd een beetje wasmiddel achter, waardoor de babyhuid voortdurend in contact is met het wasmiddel. Daarom is het beter om ecologische wasmiddelen te gebruiken, die niet alleen beter zijn voor het milieu maar ook de gevoelige babyhuid beter beschermen.