De voordelen van een tweede verblijf zijn zonneklaar: je kan er zelf gaan wonen of het verhuren, en je geniet – afhankelijk van de locatie – van een aangenaam klimaat. Koen De Zutter van Second Home Expo gidst ons langsheen zes unieke bestemmingen voor een tweede verblijf.

1Kopen in Kaapverdië

“Kaapverdië heeft het ganse jaar door een aangenaam klimaat en staat bekend om zijn warme bevolking. Het is er veilig, stabiel en betrouwbaar, waardoor steeds meer luchtvaartmaatschappijen en touroperators de locatie in hun aanbod opnemen. De resort-formule, waarbij een groot stuk grond met woningen, appartementen, huizen, zwembaden wordt uitgebaat door één grote groep – is er booming business en garandeert mooie en zekere vastgoedrendementen voor investeerders.”

2Thuis in Thailand

“Voor wie droomt van een eigen appartement of villa aan zee – om te overwinteren, verhuren of om op vakantie te gaan – maar liever een drukke Spaanse Costa vermijdt, is Thailand een perfect alternatief. De reis erheen mag dan iets duurder zijn, maar de woning en het levensonderhoud zijn er een stuk goedkoper, waardoor het sowieso lucratief wordt. Daar komt bij dat het klimaat altijd prettig is, het eten overheerlijk en de voorzieningen optimaal zijn.”

3Feesten in Florida

“Florida is wereldwijd de vakantiebestemming nummer één. Ideaal voor 50-plussers, omdat het – onder meer met zijn pretparken – de perfecte locatie is om kinderen en kleinkinderen op bezoek te krijgen. Bovendien is het leven in Florida goedkoop en zijn de beschikbare huizen comfortabel ingericht. Als investering zijn de woningen ook zeer interessant: je kan er overwinteren, en in het zomerseizoen aan een hoge prijs verhuren. Op die manier betaalt je winterverblijf zichzelf terug.”

4Me-time in Montenegro

“Montenegro is misschien een ongewone bestemming, maar wél een fascinerend land: grensgebied tussen Oost en West, en thuis van zowel de Grieks-orthodoxe Kerk, het katholicisme en de islam. Het klimaat varieert er van mild tot hard. Het belastingsysteem is er heel aantrekkelijk ten opzichte van andere landen in de regio, wat het ook een dankbare regio maakt voor een tweede verblijf. Zo betaal je er als inwoner slechts 9 procent inkomstenbelasting.”

5Overwinteren in Oostenrijk

“De grote troef van Oostenrijk is dat het een twee-seizoenenland is: in de winter ga je erheen voor de wintersport, in de zomer kan je er genieten van de werkelijk prachtige natuur. Dat zijn op zich al twee redenen om te kiezen voor een tweede verblijf in Oostenrijk. Maar veel mensen kopen hier niet alleen een tweede woning om zelf te genieten, maar ook voor de goede verhuurregeling, waardoor de woning ook heel wat opbrengt.”

6Zon in Zuid-Afrika

“De Zuid-Afrikaanse rand is politiek een heel stabiele regio geworden. Toch is het land nog steeds goedkoop tegenover andere bestemmingen. De infrastructuur en voorzieningen, zoals internet, medische faciliteiten en banken, zijn modern. Eigendom van onroerend goed is goed geregeld en het aankoopproces gaat zoals bij ons via een notaris. Bovendien is Zuid-Afrika vanuit Europa goed bereikbaar en zijn er geen tijdsverschillen. Maar de belangrijkste factor is voor velen de ruimte en overweldigende natuur.”