In samenwerking met

Koen Van der Schaeghe, directeur stichting Vlamingen in de Wereld

Een buitenlandse ervaring wordt veelal aanzien als een meerwaarde in iemands loopbaan. Het leven als expat wordt vaak wel behoorlijk rooskleurig afgeschilderd: men ziet het avontuur, de financiële voordelen, de rijke ervaring op relatief korte termijn. Maar voor het luxeleven en het geld alleen moet je zeker niet in het buitenland gaan werken.

Waarom doet iemand het, zijn honkvaste en zekere bestaan in België doelbewust achterlaten voor een leven onder de zon? Uit angst voor een té routineus bestaan? Of om zichzelf persoonlijk te ontplooien? Een groot percentage vertrekt voor professionele redenen naar het buitenland. Niet zozeer voor het salaris, maar wel voor de uitdaging en de afwisseling. De drang om in het buitenland te werken, zit sommigen in het bloed. Ambitie drijft velen ertoe de vleugels uit te slaan. In het buitenland krijg je immers wel vaak de carrièrekansen die in Belgiëlanger op zich laten wachten. De leercurve is steiler en men kijkt na enkele jaren al terug op een welgevuld parcours. Toch is het geen eenvoudige beslissing, en één met praktische én emotionele consequenties.

Vragen stellen
‘Waarom wil je naar het buitenland?’is een vraag die velen je stellen wanneer je je plannen uitwerkt. Maar bovenal is het een vraag die je jezelf moet stellen. Echt weten wat je motivatie is, betekent hard werken: wees eerlijk met jezelf, en neem de tijd om stil te staan bij deze stap en je twijfels te analyseren. Laat een ander ook de vragen stellen die jij jezelf niet kunt of durft stellen. Bepaalde praktische of financiële voordelen wegen immers niet op tegen persoonlijk geluk. Denk na over carrièregerelateerde en persoonlijke veranderingen maar sta er ook bij stil dat activiteiten als winkelen, entertainment en het vinden van goede medische faciliteiten in een compleet nieuwe cultuur niet eenvoudig zijn. Verken het land grondig als je daartoe de kans krijgt en probeer al enkele contacten te leggen. Wie alle processen en facetten onder de loep neemt, zal erkennen dat een expatriatie een complex gegeven is. Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle buitenlandervaring. Wacht er zeker niet mee tot de dag voor vertrek.

 

Wees eerlijk met jezelf, en neem de tijd om stil te staan bij deze stap en je twijfels te analyseren Koen Van der Schaeghe

 

Expatpartner
Als je niet alleen vertrekt, vraag dan ook aan je partner waarom die naar het buitenland wilt. Het antwoord lijkt voor de hand te liggen, maar ken je ook de onzekerheden, de angsten en de dingen die hij of zij eigenlijk helemaal niet wil loslaten in België? Na de verhuizing kan een relatie aardig onder spanning komen te staan. Het is allesbehalve vanzelfsprekend dat beide partners een internationale carrière kunnen uitbouwen en de partner van de expat zal –zeker in het begin –vaak alleen zijn. Dan moet je moreel sterk staan en kun je best op zoek naar hobby’s of eventuele opleidingen. Maar hoe moeilijk het op bepaalde momenten ook is, de wetenschap dat je niet de enige bent in dat schuitje is veel waard. Iedere expatpartner maakt ongeveer hetzelfde mee, de aanpassing is er op elke nieuwe bestemming. Daarom is het aangenaam om met landgenoten, met wie je toch een zekere verbondenheid hebt in denken en leven, samen op stap te gaan. VIW is daarvoor een ideaal aanknopingspunt.

Luxeleven
Op het eerste gezicht lijkt het expatleven op een luxeleventje. Het behoud van de levensstandaard door een voldoende hoge financiële vergoeding is voor vele expats een (terechte) vereiste. Maar er horen ook andere aspecten hoog op je prioriteitenlijstje te staan: interculturele training, hulp bij huisvesting, hulp bij het zoeken naar een geschikte school, vrienden maken…Bezint eer ge begint. Een goede voorbereiding is cruciaal. En een goed begin is het halve werk.