Een bedrijf op de rails krijgen, is geen eenvoudige klus. Gelukkig heeft de overheid heel wat steunmaatregelen die beginnende ondernemers helpen. Start-ups uit de technologiesector kunnen dan weer kiezen uit hordes incubatoren en tech hubs.

Wie tegenwoordig een bedrijf opstart, heeft een halve dagtaak aan het in kaart brengen van alle subsidies, bonussen, kortingen, fiscale voordelen en premies waar hij of zij eventueel recht op heeft. Het is haast onmogelijk geworden om nog de bomen door het (premie)bos te zien. Jelle Volckaerts, startersadviseur bij UNIZO, kent het probleem. “Er zijn inderdaad al héél veel subsidies, UNIZO is dan ook geen voorstander om er nog meer bij te maken”, zegt hij. “Het is beter om er eerst voor te zorgen dat ondernemers zicht krijgen op alle bestaande maatregelen.”

Welke steunmaatregelen bestaan er?
Welke subsidies een bedrijf allemaal kan krijgen, valt niet zo één, twee, drie te zeggen. In welk gewest zit je? Ben je een pure starter of al bezig? In welke sector werk je? Waarvoor wil je steun? Opleidingen? Exporteren? Milieumaatregelen? Het speelt allemaal mee. “Een volledig overzicht vind je op de online subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren en Ondernemen”, zegt Volckaerts. “Daar staan, op de gemeentelijke subsidies na, ongeveer alle mogelijke steunmaatregelen die er bestaan.”

 

De Win-Win-Lening en de Startlening Plus zijn twee maatregelen die starters zeker niet uit het oog mogen verliezen – Jelle Volckaerts

 

Aantrekkelijk voor elke starter
Daar ligt voor een jonge ondernemer dus heel wat snuisterwerk. Volckaerts geeft toch alvast twee maatregelen mee die voor elke starter aantrekkelijk zijn. “Ze hebben vooral met financiering te maken. Nu banken nogal terughoudend zijn om leningen te geven, zijn ze extra interessant.”

Win-Win-Lening
De Unizo-man stipt bijvoorbeeld de Win-Win-Lening aan. Die officialiseert een lening die een starter aangaat bij vrienden of familieleden met een contract. Ook voor degene die het geld ter beschikking stelt, zijn er baten: hij of zij krijgt een belastingkrediet van 2,5 procent op het ontleende bedrag. Kan de lening onverhoopt toch niet terugbetaald worden? Dan kan tot 30 procent gerecupereerd worden via de belastingen. Dank je wel, overheid!

Startlening Plus
Nog een interessante steunmaatregel is de Startlening Plus, omdat beginnende bedrijven er zich mee kunnen financieren zonder grote waarborgen. “Deze lening is voor starters die maximaal vier jaar bezig zijn en bedraagt maximaal 100.000 euro”, zegt Volckaerts. “De intrestvoet is drie procent.”

 

Vooral het track record van een incubator is belangrijk – Omar Mohout

 

Acceleratoren & incubatoren in overvloed
Natuurlijk heeft een bedrijf niet alleen financiële steun nodig. Ook advies, aanmoediging en toegang tot netwerken zijn meegenomen. Zeker de technologiesector heeft dat begrepen. Professor Omar Mohout van de Antwerp Management School volgt de Belgische start-up-scene al jaren en zag de co-working-ruimtes, start-up villages, accelerators en incubators, waar dit soort bedrijven samenhokken, als paddenstoelen uit de grond rijzen. De hypefactor speelt hier volop. “Ik schat dat het er in België al zeker 60 zijn”, zegt hij. “Sommige specialisten vinden dat we in België aan vijf zulke initiatieven genoeg hebben.”

Hefboom voor ondernemerschap
Het blijkt namelijk ook dat je het als start-up perfect kunt maken zonder de steun van zo’n incubator. “Er zijn dit jaar zowat 1.025 bedrijven in Europa en Israël die bij investeerders meer dan één miljoen dollar ophaalden”, zegt Mohout. “Slechts 5 procent daarvan maakte deel uit van een incubator, in Europa of ergens anders.” Heb je ze dus absoluut nodig om door te groeien? Neen. “Maar desondanks kan het toch een belangrijke hefboom voor het ondernemerschap betekenen. En dat kunnen we in ons land wél goed gebruiken.”

Kijk naar het track record
En als je als bedrijf toch onderdak zoekt bij een incubator, hoe moet je dan een keuze maken? “De doorslaggevende reden zou vooral het track record moeten zijn”, vindt Mohout. “Wat hebben ze in het verleden gedaan en welke groeiende bedrijven zijn er uit voort gekomen? Probleem in België is natuurlijk dat er vaak nog geen track record is (lacht).” In dat track record speelt ook de kwaliteit van de mentoren een grote rol. Mohout verwijst naar Y Combinator, een legendarische Amerikaanse incubator die onder meer AirBnB en Dropbox voortbracht. “De ervaring en het track record dat zij kunnen voorleggen, daar kunnen wij natuurlijk alleen maar van dromen.”