Is een badkamer in de eerste plaats een functionele ruimte, of is ze intussen uitgegroeid tot een heuse leef- en zelfs belevingsruimte? Veel hangt af van de beschikbare oppervlakte, en de verwachtingen die de eigenaars hebben. Maar dat er (heel) veel mogelijk is, staat vast.

De badkamer is wellicht de ruimte in huis waar mensen het meest tot rust komen. Een ontspannen bad na het werk, een frisse douche om wakker te worden – genieten. En hoe meer ruimte, hoe vrijer de gebruiker zich voelt om van alle faciliteiten gebruik te maken. Dus wat dan met een kleine badkamer? Is die dan per definitie louter functioneel en benepen?

Vergroot je ruimte
Helemaal niet, er zijn heel veel mogelijkheden om ook in een kleinere badkamer een gevoel van ruimtelijkheid te scheppen. Door bijvoorbeeld één (lichte) kleur te gebruiken – zowel voor de muren, de vloeren als de meubelen – creëer je meteen de illusie van een grotere badkamer. En waarom lichte kleuren? Omdat die het daglicht heel goed reflecteren en zo voor een open gevoel zorgen. Ook grote spiegels maken de ruimte meteen een stuk groter, net als de uitlichting van de – anders donkere – hoeken.

 

Je kunt boven of zelfs achter de badkamerspiegel kastruimte voorzien – Tim Vanhove

 

Werk in de hoogte
Maar dit zijn tips om de illusie van ruimte te creëren. Wat als je ook fysiek het maximum uit je kleine badkamer wil halen, bijvoorbeeld in een appartement? Dan kun je uiteraard kiezen voor alleen een douche en bijgevolg het bad schrappen. Maar je kunt ook in de hoogte werken. “Doorgaans bestaat een badkamermeubel uit een werkblad met twee ladekasten, met een hoogte van pakweg twee meter”, aldus Tim Vanhove van Habitos.be, de Belgische woonwebsite. “Maar de benutbare ruimte is uiteraard veel groter. Zo kan je boven of zelfs achter de badkamerspiegel nog kastruimte voorzien.” Zorg dan wel voor lades in plaats van opendraaiende kastdeurtjes – zo creëer je tot 55 procent meer bruikbare opbergruimte.

Opteer voor andere afmetingen
Ook producenten spelen steeds meer in op het feit dat mensen kleiner gaan wonen en hun badkamer dus compacter is. Zo zijn standaard badkamermeubels lange tijd 50 centimeter diep geweest, maar tegenwoordig vind je meer en meer meubels met een diepte van 40 à 45 centimeter.

 

Specifieke aroma’s maken een badkamer tot een persoonlijke ruimte– Bram De Vos

 

Denk na over je warmtebron
Een andere manier om ruimte te creëren is de klassieke radiator vervangen door een handdoekdroger, die veel minder plaats inneemt. Er bestaan zelfs vandaag al spiegels met een ingebouwde infrarood-verwarming, zodat een radiator helemaal overbodig wordt en de spiegel bovendien nooit kan aandampen. “Het is een kwestie van goed door te denken om de beschikbare ruimte te optimaliseren”, vult Vanhove aan.

Geef je badkamer uitstraling
Ook een kleine badkamer biedt dus voldoende mogelijkheden in termen van invulling. Maar kun je deze ruimte eigenlijk ook een persoonlijke toets geven? “Je badkamer kun je eigenlijk altijd een gezellige, praktische en persoonlijke uitstraling geven”, vertelt Bram De Vos van Interieurdesigner.be. “Daar spelen producenten van typische woonaccessoires trouwens steeds vaker op in. Een goed voorbeeld zijn stijlvolle handdoekrekken, of fraaie thermostatische kranen. Daarnaast kunnen specifieke aroma’s een badkamer tot een echt persoonlijke ruimte maken.”

Kijk naar de details
Maar niet alleen de badkameraccenten zijn steeds meer te customizen, ook de grote meubelen – douche, toilet, bad – ontsnappen er niet aan. Zo kun je bij douchewanden vandaag kiezen uit diverse glasafwerkingen en is het frame niet langer alleen in blinkend chroom te verkijgen: mat wit, zwart of inox behoren steeds vaker tot de mogelijkheden. “Het zijn vaak die kleine details die een wereld van verschil maken”, aldus De Vos.

Informeer je over nieuwigheden
Dat badkamers ook anno 2016 blijven vernieuwen, blijkt uit de lancering van het toilet 2.0. Een grote badkamerproducent is van plan om in het najaar in Europa het zogenaamde ‘Japanse toilet’ te lanceren, dat toiletpapier overbodig maakt. In het toilet is namelijk een douchefunctie ingebouwd, waardoor de gebruiker op die manier wordt ‘gereinigd’, terwijl ook de geur effectief wordt weggezogen. “Of het zal doorbreken weet ik niet”, zegt Vanhove. “Maar we spreken hier wel degelijk over het toilet 2.0.”