Door energiezuinige investeringen aan je woning verhoog je je wooncomfort. Duurzaam wonen doet je facturen voor elektriciteit en gas dalen, je beperkt de impact van je woning op het milieu en bovendien neemt de waarde van woning toe.

Creëer een geïsoleerd dak boven je hoofd
Isoleren is een onmisbare factor voor wie duurzaam wil wonen. Door dak en vloeren goed te isoleren, kan er minder warmte ontsnappen, waardoor je bijgevolg minder moet verwarmen. Goed voor het milieu én de portemonnee. Aangezien warmte stijgt is dakisolatie bijna onveranderlijk de eerste prioriteit op weg naar een lagere factuur en een hoger wooncomfort. Verschillende technieken zijn mogelijk, een degelijk onderdak is daarbij altijd een vereiste.

Bekijk de wereld door dubbel glas
Hoe lager de U-waarde van de ramen, hoe minder warmte er verloren gaat. De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt. Verouderde ramen en beglazing zijn een grote mogelijke verliespost. Beschik je nog over enkel glas, laat ze zeker vervangen. Dubbel of zelfs drievoudig glas is bovendien een goede geluidsisolatie. Kies indien mogelijk voor buitenschrijnwerk met een U-waarde kleiner dan 1.

Vul alle gaatjes
Gevelisolatie is cruciaal in de strijd tegen vocht. Het is erg belangrijk dat de muurisolatie perfect aansluit op de ramen en de vloer- en dakisolatie. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er een koudebrug. De meeste woningen in Vlaanderen beschikken over een spouw, een luchtlaag tussen de binnenmuur en de gevelsteen. Deze spouw kan je in 1 dag laten inblazen. Het isoleren van de spouw zal condens- of schimmelproblemen eerder oplossen dan verergeren. Heb je geen spouw, dan is (een stuk duurder) buitengevel- of binnenmuurisolatie een optie.

Verwarm je huis met de omgeving
Ongeveer een derde van de verbruikte energie gaat naar verwarming. Wil je besparen? Dan is een warmtepomp of een houtketel een prima oplossing. Zo kun je de woning aangenaam verwarmen, zonder de norm te overschrijden. Een warmtepomp onttrekt energie uit de grond, de omgevingslucht of grondwater en zet die om in warmte. Is je verwarmingsketel vijftien jaar of ouder, dan is het tijd om aan vervanging te denken. Nieuwe ketels zijn condenserend, je investering kan snel terugverdiend zijn.

Haal diep adem
Ventileren is wettelijk verplicht volgens de EPB-regelgeving. Maar ook voor onze gezondheid is het cruciaal aangezien we veel tijd binnenshuis doorbrengen. Door vocht en vervuilde lucht te verdrijven en frisse binnenlucht aan te zuigen verbetert het binnenklimaat en dus ook de levenskwaliteit. Goed isoleren betekent goed verluchten of ventileren. Een zuinige, luchtdichte woning vereist frisse lucht van buiten. Anders kunnen problemen optreden met vocht, condens, schimmelvorming.

Doe eens iets anders
De twee meest gebruikelijke methodes om energie op te wekken zijn een zonneboiler en een pv-installatie. Een zonneboiler gebruikt de natuurlijke warmte van de zon om er je sanitair water mee op te warmen. Zo kan je tot 60 procent van je energie bewaren die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Een pv-installatie is een fotovoltaïsch zonnepaneel, samengesteld uit zonnecellen – dunne plaatjes – die ongeveer 15 procent van het zonlicht omzetten in gelijkstroom. Tip: beperk eerst warmteverlies door degelijke isolatie/beglazing en investeer dan pas in hernieuwbare energie.