3 Vragen aan… Mercier Vanderlinden Asset Management

Is het inschakelen van een vermogensbeheerder alleen weggelegd voor grote fortuinen?
“Wij zijn geen grootbank, dus om een goede service te garanderen hebben wij liever minder maar wel grotere klanten. Klanten kunnen bij ons terecht vanaf één miljoen euro. Maar wij hebben twee fondsen, een gemengd fonds en een fonds dat puur op aandelen gericht is, en eenieder kan daar op intekenen via zijn grootbank. Hij gaat dan wel hogere kosten betalen en krijgt geen persoonlijke opvolging.”

Hoeveel invloed hebben cliënten op wat er met hun geld gebeurt?
“Wij doen enkel discretionair beheer, geen advies: alle beslissingen liggen bij ons en wij beheren autonoom het geïnvesteerde kapitaal op basis van een contract. Onze cliënten zijn dus vooral mensen die geen tijd, zin of kennis hebben om er zich intensief mee bezig te houden. Uiteraard vereist dat vertrouwen, maar dat krijgen we ook van hen. Zeker na de crisis van 2008, die we erg goed zijn doorgekomen, is het volume bij ons sterk gestegen.”

Op welke momenten in hun leven kloppen de mensen bij u aan?
“De verkoop van een familiaal bedrijf is in ons geval waarschijnlijk wel de belangrijkste trigger om van onze diensten gebruik te maken. Soms gaat het ook om topmensen die bij een multinational carrière hebben gemaakt en een mooi bedrag uitgekeerd hebben gekregen bij hun pensionering. En soms komen er ook gewoon cliënten naar ons die niet tevreden waren over hun bestaande vermogensbeheerder. Zo simpel kan het soms zijn (lacht).”