Heb jij ’s morgens soms ook het gevoel dat je liever aan een winterslaap zou beginnen in plaats van op te staan? Stel je voor, zeg. Allemaal lekkere dingen onder je bed en dan eindeloos pitten. Om pas tevoorschijn te komen als de lente daar is. ’t Is een mooie droom, die helaas alleen weggelegd is voor sommige diersoorten. Maar er zijn wel een aantal tips en tricks waarmee je je woning kunt pimpen om de winter vrolijk en energiek tegemoet te gaan.

Bruintinten vs. zonnekleuren
Grote, ingrijpende veranderingen zijn misschien wat overdreven, maar wat je wel kunt, is bij de inrichting – of als je een make-over plant – rekening houden met een paar praktische details. “Zo kies je voor de muren beter geen al te sombere kleuren”, adviseert bio-architect en auteur van onder meer Het autonome huis, Hugo Vanderstadt. “Veel mensen grijpen naar bruintinten omdat ze vinden dat het warme kleuren zijn. Maar bruin is een typische tint die licht opslorpt. En er valt zo al veel minder licht binnen in de winter. Ga liever voor zonnekleuren, zoals warm geel of oker. Dàt zijn kleuren die warmte en gezelligheid uitstralen.”

Ga liever voor zonnekleuren, zoals warm geel of oker. Dàt zijn kleuren die warmte en gezelligheid uitstralen– Hugo Vanderstadt

Zorg voor verluchting
Ook de luchtkwaliteit in je interieur is belangrijk. Ideaal is balansventilatie, een systeem waarbij verse lucht aangevoerd wordt en vervuilde afgevoerd, met warmterecuperatie bovendien, maar dat is al een complexe installatie. Zorg in elk geval voor een goede verluchting, zeker als je met een kachel verwarmt. Want vuur pikt een deel zuurstof in, waardoor je slaperig wordt.

Gebruik wierook of kruiden
Vanderstadt: “Planten, véél planten, liefst met een groot bladoppervlak, kunnen de luchtkwaliteit in huis helpen verbeteren.” Verder raadt hij af om toxische materialen te gebruiken voor vloeren, wandbekleding of gordijnen. “Let ook op met geurkaarsen en andere chemische interieurparfums. Je kunt je huis beter lekker doen ruiken met wierookstokjes of verse kruiden.”

Licht blijft essentieel
“Toch blijft licht veruit het belangrijkste aspect om gezond en goedgemutst de winter door te komen”, zegt ook lichtarchitect Joris Van Olmen. “Licht is essentieel voor de mens.” Bij gebrek aan natuurlijk licht, gebruik je uiteraard kunstlicht. Dat om de dag te verlengen en onze taken te kunnen uitvoeren. “Want om actief te kunnen zijn, heb je aangepast licht nodig. Dat zal feller en witter zijn dan het licht dat je gebruikt in de ruimte waar je je ontspant en tot rust komt.”

Licht moet afgestemd zijn op de functie van de ruimte – Joris Van Olmen

Warm vs. wit licht
Sommigen geven er de voorkeur aan overal dezelfde inbouwspots te voorzien. Maar daar is Joris Van Olmen het niet mee eens. “Ik vind dat licht afgestemd moet zijn op de functie van de ruimte.” Als je ’s avonds van je werk komt en aan het eten moet beginnen, heb je daar licht voor nodig. Nog wat bureauwerk ’s avonds? Dan heb je werkbaar licht nodig. Koel, wit licht houdt je alert en energiek. Warm licht is enkel voor ’s avonds in de woonkamer, met een kaarsje erbij. Dan geef je de indruk aan je lichaam dat je aan het ‘uitbollen’ bent naar je slaapmoment.

Vuur fascineert
Van Olmen is ervan overtuigd dat de behoefte aan licht ingebakken zit in onze genen. “Toen de mens ontdekte hoe hij vuur kon maken, moet dat een ongelooflijke sprong voorwaarts geweest zijn. Misschien nog groter dan de uitvinding van het wiel. Want vuur bood licht, warmte en bescherming. Vuur gaf mensen meteen een gevoel van welbehagen en geborgenheid.” En eigenlijk hebben we dat vandaag nog. We kunnen uren naar vlammen zitten turen. Vuur fascineert en we halen soms emotioneel herinneringen op van aan het kampvuur bij de scouts. Het zal ook wel mee verklaren waarom we zo dol zijn op de eindejaarsfeesten, de kerstboom en vooral, de lichtjes!