Voor werkende ouders komt het elk jaar terug: die ‘dekselse zomervakantie’. Uiteraard trekken we ons op aan het mooie weer, de talrijke barbecues bij de vrienden en de zomerreis, maar het noodzakelijke kwaad is er ook. Hoe zal ik de zomervakantie invullen voor de kinderen?

Het modelgezin met mama, papa en twee kinderen noopt ons er bijna altijd toe om als werkende ouders door het leven te gaan. Het inkomen is verzekerd, maar tijdens de vakantieperiodes wordt er vaak beroep gedaan op oma en opa, ouders van vriendjes en uiteraard vakantiekampen.

De zomer plannen tijdens Kerst
Met andere woorden, de zomervakantie vraagt meer dan eens een knap staaltje logistiek en planning. “De korte vakanties tot daar nog aan toe, maar de acht weken zomervakantie zorgen vaak voor heel wat problemen bij de ouders”, vertelt Stijn Verbeure, algemeen coördinator bij VZW Freetime, dat kinder- en jongerenkampen organiseert. “Ouders beginnen ook steeds vroeger met de invulling van die zomervakantie. De zomervakantie inplannen, begint in de kerstvakantie.”

 

Kinderen willen bijleren op een ontspannende, spectaculaire en creatieve manier Cedric Blanpain

 

Een zorg minder
Zo iemand die alles ruim op tijd regelt, is Lisa Servaes, fulltime mama van twee kinderen van 4 en 7 jaar oud. Zij erkent het probleem: “Het doet raar om in december al met de zomer bezig te zijn, maar als alles dan geregeld is, valt er een zorg van je af.” Gezien ze zelf drie weken op vakantie zijn, resten er nog vijf weken om in te vullen. “Wij gaan voor een combinatie. Mijn man is tussendoor een paar dagen thuis, de grootouders springen geregeld bij en naast losse dagopvang hebben we twee weekkampjes gepland, eentje in juli en eentje de voorlaatste week van augustus.”

Er is plaats genoeg voor iedereen
De vakantiepuzzel wordt dus steeds vroeger gelegd en niet alleen bij Lisa Servaes. “Het is een tendens van de laatste jaren”, bevestigt Cedric Blanpain, afgevaardigd bestuurder van Top Vakantie. “Zodra er ergens te lezen valt dat kampen stilaan volzet raken, slaan ouders een beetje in paniek.” Aan de schoolpoort overleggen de mama’s en horen ze hier en daar waaien dat ze er snel moeten bij zijn en vrezen ze dat veel opvangmogelijkheden snel volzet zullen zijn. “Maar ik kan verzekeren dat het aanbod ruim genoeg is. Zelfs in juli vind je nog opvang, zowel voor de vakanties zonder als voor de vakanties met overnachting”, aldus Blanpain.

 

Inschrijvingen gebeuren steeds vroeger, maar er zijn altijd nog plaatsen beschikbaar Stijn Verbuere

 

De 5b’s voor vakantieopvang
Welke soort vakantieopvang je dan kiest? “Er zijn vijf factoren, 5 b’s, die de doorslag geven bij het maken van een keuze”, zegt Verbeure. “Het moet makkelijk bereikbaar zijn, het aanbod moet begrijpbaar zijn, de beschikbaarheid moet transparant zijn, de bruikbaarheid voor het kind speelt een rol en het moet uiteraard betaalbaar zijn.”

Over DIY en YOLO
Kinderen mogen vaak ook meebeslissen over de inhoud van kampen naargelang de interesses. En die zijn duidelijk wat verschoven. “Spelenderwijs ontdekken is bijzonder populair”, vertelt Blanpain. “Het sluit een beetje aan bij de STEM-opleidingen binnen het onderwijs. Thema’s als ‘zeepkisten of boomhutten bouwen’, ‘robotkampen’, techniek- en wetenschapskampen’ doen het bijzonder goed. Kinderen willen bijleren op een ontspannende, spectaculaire en creatieve manier. Ze willen weer actief bezig zijn.” Verbeure sluit aan bij zijn collega: “Vooral DIY-kampen (do it yourself, red.) bij jongere kinderen en YOLO-kampen (you only live once, red.) bij tieners doen het goed.”

Laat de vakantie maar komen
Voor Lisa Servaes mag de vakantie alvast beginnen. Op het programma staat een voetbal- en een fotografiekamp voor de oudste zoon. De jongste mag zich uitleven in een avonturen- en dinosauruskamp. “En tussenin gaan we dus drie weken naar Italië met het gezin. Voor elk wat wils. En hopelijk niet te veel zieke kindjes tijdens de kampperiodes of we mogen een stukje van de puzzel opnieuw leggen (lacht).”