In februari werden op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona de nieuwste smart consumer electronics voorgesteld. Frederik Tibau, journalist bij Data News, was erbij. We vroegen hem naar zijn zes favoriete gadgets van 2016, én naar de trends voor dit jaar.

LG G5
“De modulaire smartphone van LG, de G5, was één van de absolute eyecatchers op het MWC. Het interessante aan dit toestel is dat je de onderkant eruit kunt halen, waardoor je de batterij kunt vervangen en zelf extra modules kunt toevoegen. Een hifi-module, bijvoorbeeld, die mee ontworpen werd door Bang & Olufsen en dus met de beste beschikbare geluidskwaliteit. Of een cameramodule, waarmee je de G5 omvormt tot een deftige digitale camera.”
Prijskaartje: circa 600 à 700 euro


LG Rolling Bot
“Met de rollende robot van LG kun je je huis, of je huisgenoten of – dieren, van op afstand in de gaten houden. De Rolling Bot bestuur je met je smartphone, waarbij je de beelden die hij schiet in realtime binnenkrijgt. Je kunt er ook door praten én hij is uitgerust met een laser pointer. Minder leuk voor je huisgenoten maar met je kat of hond kun je er dolle spelletjes mee uithalen.”
Prijskaartje: circa 150 euro

HTC Vive
“2016 wordt sowieso het jaar waarin virtual reality (VR) definitief zijn intrede doet in het consumentenlandschap. Ok, voorlopig zullen voornamelijk de early adopters de eerste VR-brillen kopen – lees: gaming- en pornofanaten – maar wacht nog een paar jaar en VR is écht mainstream. De Vive VR-bril van HTC geeft een goed zicht op wat VR allemaal vermag. De bril wordt geleverd met twee sensoren die je op de muren in je huis kunt monteren om je virtuele grid af te bakenen.”
Prijskaartje: circa 800 euro

Sony Xperia Ear
“Apple had al zijn persoonlijke assistent Siri, en nu heeft Sony een virtuele assistent ontwikkeld in de vorm van een sobere headset. Die fluistert je afspraken in je oor, beheert je contactpersonen en voert je online zoekopdrachten uit. Je moet de Xperia Ear natuurlijk wel de hele dag in je oor dragen…”
Prijskaartje: nog onbekend 

Caterpillar S60
“Een smartphone met een ingebouwde warmtecamera, dat hadden we nog niet gezien. Door infraroodstraling te detecteren kan de Cat S60 gedetailleerde hittekaarten maken. Niet alleen handig om warmtebronnen op te sporen, maar ook om in het donker te kunnen zien – mensen en dieren stralen immers warmte uit – of dwars doorheen een rookgordijn. Ideaal ook om in kruipkelder of tunnels te manoeuvreren. De smartphone is ook zeer robuust ontworpen, zodat je hem als het ware op de werf kunt gebruiken. Ergens konden we dat van een fabrikant van heftrucks wel verwachten.”
Prijskaart: circa 650 euro

Samsung Gear 360
“Samsung hield in Barcelona de Gear 360 boven de doopvont, een bolvormige camera met twee ‘visooglenzen’ die samen in één keer de volledige omgeving vastleggen in de vorm van een 360 graden-foto of -videofilmpje. De VR-beelden die je zo maakt kan je uploaden naar sites als Google Street View, Facebook en YouTube360, of rechtstreeks afspelen via een VR-headset zoals Samsungs’ Gear VR. Intussen hebben ook fabrikanten als LG, Nikon en Ricoh een 360°-camera in de markt gezet. Wie zelf 360°-content kan maken, zal sneller geneigd zijn om een VR-bril aan te schaffen, is het idee.”
Prijskaartje: circa 300 à 400 euro.