Lichtkoepels, haast onzichtbare raamprofielen en perfect geïsoleerd om het hele jaar door te genieten. “De veranda is vandaag een volwaardige leefruimte met een op en top buitengevoel”, klinkt het bij experts.

Seizoenen verlengen
De tijd dat een veranda hoofdzakelijk het zomerseizoen moest verlengen, is voorbij. Vandaag wordt het hele jaar door geleefd in de veranda. Om te lezen, te spelen, tv te kijken, te eten en zelfs te koken. “We krijgen vaak klanten over de vloer die de bouw van een veranda zien als de eerste stap bij het vernieuwen van de keuken. Steeds meer mensen verlangen naar een open keuken en willen die ruimte opentrekken naar buiten toe”, zegt Bert Dierick van verandaspecialist Miniflat.

Naadloze overgang
De veranda als naadloze overgang van woning naar tuin is een evolutie die zich al een tijd doorzet. Op die manier kan je perfect het buitengevoel naar binnen halen en door de positieve evolutie op het vlak van isolatiematerialen is het praktisch ook makkelijk haalbaar. Dierick: “Alles wordt perfect geïsoleerd, conform de EPB-eisen. Door met veel hoogrendementsglas te werken, kan je een aangenaam klimaat creëren zodat je een heel jaar lang het gevoel hebt dat je achter glas in jouw eigen tuin leeft. Dat is niet alleen heel aangenaam, het geeft ook energie.”

Relatie tussen woning, veranda en tuin
Buiten leven, buiten koken, en zolang mogelijk buiten zitten bij een feestje, het is een trend van de laatste jaren. Het is niet alleen gezellig, maar ook praktisch. Wie een feestje zoveel mogelijk buiten houdt, heeft binnen minder opruimwerk. “Omdat de beschikbare bouwruimte steeds beperkter wordt, is het dan ook belangrijk dat die ruimte op een optimale wijze wordt benut”, zegt tuinarchitect Kris Van Cauter. Een goeie relatie tussen woning, veranda en tuin is dan ook cruciaal om een mooi geheel te creëren. Van Cauter: “Dat kan bijvoorbeeld door de vloer in de veranda door te trekken naar het terras. Keramische tegels zijn zowel voor binnen als buiten geschikt en daarom ook populair.”

 

In de relatie tussen woning, veranda en tuin speelt de stijl van de veranda een grote rol

 

Stijl van de woning
In die relatie tussen woning, veranda en tuin speelt de stijl van de veranda een grote rol. Maar welke veranda pas het beste bij mijn gevel? Hoort een klassieke veranda per definitie bij de pastoriestijl en vraagt een moderne woning om een strakke veranda? “Een moderne veranda kan perfect passen bij een klassieke woning, maar ik merk nog vaak dat de stijl van de woning wordt doorgetrokken in de veranda”, vertelt Van Cauter. Toch zijn vooral de moderne veranda’s populair. Haast onzichtbare raamprofielen en cleane glazen constructies om nog meer dat outdoor-gevoel te bekomen.

Eerlijk over materiaal
En kies je dan best voor houten, aluminium of stalen raamprofielen? “Als je alle materialen op een eerlijke manier uitlegt, dan zal je merken dat ze allemaal hun voor- en nadelen hebben”, verduidelijkt Dierick. Een complete veranda kost al snel om en bij de 30.000 euro en het prijsverschil tussen de verschillende soorten materialen is op dat bedrag niet gigantisch. Het is dus hoofdzakelijk een kwestie van smaak. Van Cauter: “Ik vind persoonlijk de combinatie eik en staal heel erg mooi. En hoe smaller de profielen zijn, hoe makkelijker het wordt om de tuin te integreren in de veranda. Door met veel glas te werken, trek je het groen echt naar binnen.” Voor wie helemaal gek is van het buitengevoel, zijn er naast de traditionele veranda nog andere mogelijkheden. Zo zijn bijvoorbeeld ook terrasoverkappingen een trend. “En dat kan gerust wat verder in de tuin”, aldus Van Cauter. “Als een tweede terras, met een lamellendak en/of wanden tegen zon en regen. Ook volledige moderne bijgebouwen, dieper in de tuin, zijn steeds populairder.”

Natuurlijk licht
De beleving van een veranda mag dan wel veranderd zijn, het is duidelijk dat het basisidee nog steeds hetzelfde is: een veranda moet zo veel mogelijk natuurlijk licht geven. Dat creëer je door middel van de juiste oriëntering van de ramen en door lichtinval via het dak. Op het vlak van isolatie is een dicht dak wel nog steeds beter dan een glazen dak. Daarom is de combinatie van een dicht dak met een lichtkoepel erg populair. “Zo heb je het beste van twee werelden”, vertelt Dierick, die nog een belangrijke tip meegeeft: probeer bij het plaatsen van de veranda niet in het vaarwater te komen van de bestaande lichtinval van de woning. Die moet behouden blijven.