Als je een nieuwe laptop nodig hebt, hangt er veel af van hoe je het toestel gaat gebruiken, maar stel jezelf meer vragen dan over schermgrootte of bits en gigabytes.

Toekomstbestendig?
Bij de aankoop van een nieuwe laptop moet je niet enkel rekening houden met de juiste specificaties, maar ook met het toekomstperspectief. Een toestel met een langere levensduur kost doorgaans iets meer, maar bespaart je achteraf gegarandeerd een hoop frustraties.

Vooral wanneer je bijvoorbeeld een kmo runt, is dit een zeer belangrijke factor. Een werknemer wiens laptop in de prullenmand ligt, kan op dat moment natuurlijk zijn werk niet doen en verliest kostbare tijd, want ja… time is money!

 

Schokbestendig?
Het meest voorkomende ongeval met een laptop? Van de tafel of het bureau vallen. Hopelijk heb je een back-up van je belangrijkste bestanden, just in case.

Of een laptop die tegen een stootje kan!

Een barst in het scherm is soms moeilijk te voorkomen, maar er zijn genoeg fabrikanten van laptops die aardig wat kunnen verdragen.

Bij sommige toestellen heeft het beeldscherm een klein beetje bewegingsruimte in het frame, waardoor het risico op beschadiging kleiner wordt.

In andere laptops zitten dan weer sensoren ingebouwd, waarmee de laptop ‘voelt’ dat hij valt.
Tijdens de val laten de leeskoppen de harde schijf los, zodat die niet beschadigd raakt én je data intact blijft.

 

179

 

Waterbestendig?
De tweede meest voorkomende overlijdensoorzaak bij een notebook?
Een kop koffie of andere drank eroverheen.

Zo’n computer volledig vloeistofdicht krijgen is eerder een utopie, maar bij veel laptops sijpelt de ‘nattigheid’ er wel vertraagd in. Zo heb je nog rustig de tijd om het toestel af te sluiten en te drogen. De kans bestaat dan nog wel dat de notebook nadien uiteen moet om te herstellen, maar je belangrijke data blijven in ieder geval onbeschadigd.

 

Hittebestendig
Maar de grootste vijand van een laptop? Dat is hitte. Wanneer het toestel na langdurig gebruik te warm wordt, zal het systeem trager gaan werken en uiteindelijk uitvallen. Hardware kan op den duur permanente schade oplopen.

Zoek je een toestel om lange uren mee te kloppen, kies je er beter één met een metalen behuizing. Dat geleidt de warmte veel beter naar buiten dan plastic. Het kost meer, maar bespaart je naderhand veel miserie.

 

Energiezuinig?
Wanneer je jouw laptop vooral mobiel wil gebruiken, is een toestel met een kwaliteitsvolle batterij onontbeerlijk. Sommige fabrikanten streven ernaar toestellen met een batterijtijd van één werkdag op de markt te brengen. Mét een zuinig systeem, uiteraard.

 

Garantie?
Wanneer je in de winkel een gloednieuwe laptop koopt, krijg je standaard twee jaar garantie. Dat is volgens de Belgische wet zo bepaald.

Fabrikanten die er prat op gaan kwaliteitsvolle toestellen af te leveren, die durven echter nog weleens een extraatje te geven. Gedurende het eerste jaar niet enkel je toestel herstellen, maar ook nog eens de aankoopprijs ervan terugstorten bijvoorbeeld.

Geef toe: da’s toch mooi meegenomen?