Kromgebogen over de boeken zitten om daags nadien met knikkende knieën je mondeling examen af te leggen. Het is de nachtmerrie van de meeste studenten, maar gelukkig moet de boog niet altijd gespannen gaan. ‘Ontstressen’ is tegenwoordig het toverwoord van de blokkende bollebozen.

Sportieve feestvakantie
En dat ontstressen kunnen studenten best zo ver mogelijk van hun boeken doen. Koffers pakken en wegwezen. Een mix van feesten, cultuur en ontspanning is momenteel namelijk helemaal in, vertelt Jordy S’Jongers namens jongerentravel.be. “Tegenwoordig kiezen studenten voor een sportieve feestvakantie. Overdag watersporten en ’s avonds de discotheken afschuimen. Vroeger telde alleen dat laatste.” Een bestemming als Lloret de Mar blijft het dan ook goed doen.

 

Tegenwoordig kiezen studenten voor een sportieve feestvakantie – Jordy S’Jongers

 

Warm en goedkoop
Verder blijken de Balkanlanden steeds meer in trek. “Logisch, want de prijzen zijn best interessant”, weet S’Jongers. Hij onderstreept de opmars van Sunny Beach in Bulgarije en Porrec in Kroatië. “Ideaal om aan watersport te doen. De natuur is er prachtig en het nachtleven bruist er. Die cocktail maakt het voor studenten erg aantrekkelijk.”

Met de trein naar…
Sander Heerwegh is zaakvoerder van Groove-X en organiseert reizen voor jongeren van 16 tot 26 jaar. Hij bevestigt de drang van studenten naar feestvakanties, maar ziet ook het aantal rondreizen in stijgende lijn gaan. “Jongeren leven haastig. Ze willen op korte tijd zo veel mogelijk zien en doen.” Verre bestemmingen als Thailand en Zuid-Afrika prijken op nummer één, maar ook een rail trip door Europa blijkt aan populariteit te winnen. Heerwegh: “Tien dagen reizen door Oostenrijk, Italië, Slovenië en Kroatië met de trein. Het is uniek, het beperkt de kosten en je ziet een groot stuk van Europa.”

 

Studenten zoeken een job en gaan specifiek werken en sparen om op vakantie te gaan – Sander Heerwegh

 

Eerst diploma, dan reis
Maar volgens S’Jongers blijft rondtrekken – en dan vooral met de rugzak – enkel populair binnen een kleiner segment van de studenten. “Met de rugzak de wereld ontdekken, is iets voor als ze hun diploma op zak hebben.” Het bekende ‘sabbatjaar’ dus. Na de studies voelen ze zich nog niet klaar om te werken. Er staan al wat euro’s op de bankrekening en ze gaan op trektocht door de Himalaya, snorkelen in Great Barrier Reef of rijden met een camper door Amerika. S’Jongers: “Steeds vaker willen we iets uniek en spectaculair doen, maar dan met een diploma op zak. De roadmovie komt na de studie.”

Geld voor vakantie
Maar de wereld rondreizen kost geld en daar knelt het studentenschoentje meestal. De studies en het nachtleven kosten al een aardige duit. Rest er dan nog vakantiebudget? Sander Heerwegh stelt dat de studenten daar echt wel mee bezig zijn. “Ze zoeken een studentenjob en sparen om op vakantie te gaan. Soms helpen de ouders een beetje, maar vaak bekostigen ze het grotendeels zelf. Sommigen hebben zelfs geld voor een winter- én een zomervakantie.”

 

Steeds vaker willen we iets uniek en spectaculair doen, maar dan met een diploma op zak – Jordy S’Jongers

 

Korting dankzij studentenclubs
En wie kosten wil besparen, kan vaak ook terecht bij een studentenvereniging. In de winter skiën of snowboarden en in de zomer lekker paragliden aan het strand. Het kan allemaal want met je studentenvereniging reizen, is financieel interessant. Door de grootte van de groep wordt bij de reisorganisatie heel wat korting verkregen. S’Jongers: “Op die manier wordt het betaalbaar, hoewel de grootste kost wellicht in het vertier ter plaatste zit (lacht). Dat blijft de gemeenschappelijke deler.”

Feesten als de beesten
Lloret de Mar, Kaapstad of Skopje. Feesten blijft dus meestal wel dé rode draad, maar ook cultuur komt steeds vaker voor op de to do lijst, maar het mag niet te lang duren. Heerwegh: “De student wordt steeds nieuwsgieriger en wil reizen om te leren. En dit op een recreatieve manier.” S’Jongers beaamt: “Een dagje een stad bezoeken? Dat kan best, maar studenten boeken niet zo vaak een citytrip. Ze combineren een stad liever met een weekvakantie. Wie in de buurt van Barcelona is, zal wel een dagje voor de stad uittrekken, maar een week musea en standbeelden afschuimen. Nee, dat is niet aan de orde.”