Een rondje hardlopen. Een boek lezen. Met de vrienden op café. Gaan shoppen met vriendinnen. Op mannenweekend met de maten of alleen in een blokhut aan een vijver in de Ardennen om te mijmeren… Me-time in je relatie: het uit zich in alle vormen en speelt een belangrijke rol om jezelf gelukkig te voelen.

Tijd nemen voor jezelf. Geef toe, het gebeurt veel te weinig. En toch is het van kapitaal belang om je gelukkig te voelen in een relatie. Het belangrijkste criterium van me-time blijft echter dat er een gezond evenwicht moet zijn tussen man en vrouw en hun onafhankelijke ontspanning.

Geen evenwicht geeft frustraties
“Alles valt en staat met goede compromissen”, zegt Rika Ponnet. Zij is seksuoloog en werkt al sinds 1993 als relatiebemiddelaar. Ze schreef onder meer het boek Blijf bij mij en vertelt dat de zoektocht naar persoonlijke ruimte een eeuwige evenwichtsoefening is binnen een relatie en/of gezin. “Als het evenwicht niet goed verdeeld is, waardoor een van de twee partijen altijd moet toegeven, dan ontstaat er vroeg of laat frustratie en een gevoel van onbehagen. De gemiste aandacht wordt dan spijtig genoeg vaak gevonden bij iemand anders.”

 

Binnen een relatie moet je veel samen doen, maar ook genoeg zonder elkaar Louise Janssens

 

Balans herstellen vraagt tijd
Dat evenwicht kan ook heel snel verstoord worden. Dat geldt zowel voor persoonlijke ontspanning, maar evenzeer voor belangrijke beslissingen. Van werk veranderen bijvoorbeeld, kan de balans al aardig in de war brengen. Rika Ponnet: “Een nieuwe job vraagt een engagement. De man of vrouw zal zich willen bewijzen en dat zorgt ervoor dat de huiselijke verantwoordelijkheden voor een stuk doorgeschoven of hertekend worden. De onderlinge balans moet hersteld worden en dat vraagt tijd.”

Goede afspraken, maken goede vrienden
Ervoor zorgen dat die balans tussen beide partners zo goed mogelijk in het midden blijft, is de sleutel tot een duurzame relatie. Louise Janssens woont in Kortrijk en is 15 jaar samen met haar vriend. De drie kinderen zorgen voor heel wat huiselijke drukte. Janssens bevestigt dat goede afspraken essentieel zijn: “Twee keer per week ga ik naar de yoga in de fitness. Mijn vriend gaat in het weekend vaak fietsen. We proberen dat op elkaar af te stemmen zodat er altijd iemand bij de kinderen is.”

©iStock

In de meeste gevallen moet je gewoon vrede nemen met een ‘gewoon goede relatie’ Rika Ponnet

 

Samen maar ook alleen
Janssens ziet haar relationeel evenwicht momenteel goed in balans. “Binnen een relatie moet je veel samen doen, maar ook genoeg zonder elkaar.” Haar vriend vertrekt daarom in september met een aantal maten naar het noorden van Frankrijk. “Een weekend vol mannenpraat dus… Of ik dat dan compenseer? Ja, maar dat wordt niet echt uitgesproken. Ik ga dan ook weleens naar een concert of naar de wellness met vriendinnen.”

Individu in de maatschappij
“Iedereen heeft behoefte aan die persoonlijke ruimte”, bevestigt Ponnet. Al wordt die behoefte echter wel anders ingevuld per gezin. Net als individuele karakters beweegt een gezin als een entiteit en bestaat het uit verschillende individuen waar rekening mee gehouden moet worden. “Sommige mensen ontvluchten de dagelijkse drukte door een rustige plek op te zoeken. Dat kan in huis of in de tuin zijn, maar evengoed op locatie. Anderen zoeken juist de aanwezigheid van andere personen op om wat stoom af te laten.”

 

Iedereen heeft behoefte aan die persoonlijke ruimte Rika Ponnet

 

Bevestiging van de vrienden
En die andere personen zijn dikwijls gewoon de vriendengroep: “Het klinkt ironisch, maar dan verlaat je even de gezinsdrukte voor een restaurant of een cafeetje”, aldus Janssens. En dan praat je over dezelfde dingen, vergelijkbare situaties en ergernissen.” Het feit dat je van anderen hoort dat het bij hen ook geregeld hectisch is, dat er te weinig tijd rest voor jezelf, schept een zekere bevestiging. “Je spiegelen aan anderen brengt op één of andere manier rust omdat je weet dat je niet de enige bent.”

Perfecte relatie is een illusie
“Uiteindelijk moeten we ook allemaal beseffen dat een perfecte relatie een illusie is”, besluit Ponnet. “Iedereen vraagt zich weleens af hoe hij de relatie spannender kan maken, maar in de meeste gevallen moet je gewoon vrede nemen met een ‘gewoon goede relatie’. Zeker als je al een tijdje samen bent wordt het spannende aspect soms overspoeld door de routine.” Wanneer die balans tussen persoonlijke levensruimte en tijd voor het gezin dus behoorlijk goed in evenwicht is, mag je spreken van een goeie match.