gadget_1Verenigde Staten
“Iedere Amerikaan heeft een barbecue. Het is ingeworteld in hun cultuur, maar wat ze er mee doen is verre van gastronomisch. Het is thuiskomen, het vuur aansteken en een hamburger uit de vriezer op het rooster gooien. Tijd voor gezelligheid is er amper, behalve in het weekend. Dan durft een Amerikaan al eens aan de slag gaan met een Texaanse rundsborst. Amerikanen hebben een totaal ander smaakpalet dan hier. Zoet en een smaak van gerookte ketchup passen perfect bij hun barbecuefestijn.”

 


gadget_2Zuid-Amerika

“Hier vinden we echte carnivoren terug. Weinig ruimte voor vis op de barbecue van de Zuid-Amerikaan. Als we naar Argentinië kijken dan zien we vaak een opengeritst lammetje dat op een spie of kruis gezet wordt en zo schuin boven een vuur wordt geroosterd. Het geheel wordt op smaak gebracht met oregano, pepers en kruiden. Om te kruiden gebruiken ze dikwijls chimichurri, een pittige marinade op basis van olie en azijn en met een mélange van tijm, oregano en rode pepers. De persoonlijke voorkeur bepaalt de sterkte.”

 

gadget_3Scandinavië
“Aangezien deze regio erg uitgestrekt is, wordt er ingespeeld op de mensen die op road trip zijn. Overal vind je barbecues en de mogelijkheid om vuur te maken langs parkeerplaatsen van belangrijke routes. Outdoor cooking is er erg populair. Typisch voor die regio zijn ook de houten hutten waar in het midden een vuur wordt gemaakt. Een plank wordt schuin boven het vuur geplaatst en daartegen worden stukken zalm vastgenageld en geroosterd. Afwerken kan met kardemompoeder, een soort gember, of met dille.”

 

gadget_4Zuid-Europa
“Spanje en Portugal hebben een uitgesproken barbecuecultuur die vooral is gericht op vis en zeevruchten. Portugal gaat vooral voor vette vis, sardienen en octopus gesterkt met mediterraanse kruiden. Spanjaarden combineren en experimenteren graag met vis en vlees. Kenmerkend is het gebruik van terra cotta, zeg maar dakpannen, bij het keukengebeuren. Een groot stuk côte à l’os wordt eerst geroosterd, maar het vlees blijft bleu. Daarna wordt het in schijfjes aangeboden. De warme terra cotta wordt ingewreven met rundsvet en dient als soort gourmetstel.”

 

gadget_5Australië
Down Under houden ze van streekproducten op de barbecue. Kangoeroe- en struisvogelvlees wordt in speciale marinades verwerkt en vindt zeer makkelijk de weg naar de liefhebbers. Opvallend is dat Australiërs graag vlees en vis combineren. Een rivierkreeft op een stukje biefstuk is niet ondenkbaar. Ze denken out of the box en experimenteren met ingrediënten. Het vlees is puur en wat vis en zeevruchten betreft, hebben ze aan de oceaan een onuitputtelijke bron. Een Australiër is een Bourgondiër en dat vertaalt zich op het rooster.”

 

gadget_6Bangkok
“Thailand, India, Bangkok,… Fantastische barbecuecultuur. Je ziet er dingen die je niet voor mogelijk houdt. Zo rijden er in Bangkok bakfietsen die gevuld zijn met warme houtskool. Je moet maar zo iemand laten stoppen en je kan een braadkip of enkele vleugeltjes of billetjes kopen. Barbecue is er streetfood geworden. Bovendien hebben ze in die landen ook uitzonderlijke kruiden en marinades waardoor de smaak telkens weet te verrassen. Het pallet van zoet, zuur, kruidig en pikant wordt er steeds op een andere manier gebracht.”

 

gadget_7Zuid-Afrika
“Voor mij persoonlijk één van de mooiste barbecueculturen ter wereld. Eén van de meest typerende gerechten is ‘de braai’. Een gietijzeren ketel wordt op houtskool gezet en daarin wordt een stoofpotje klaargemaakt waar werkelijk alles in verwerkt kan worden: vlees, vis, fruit, brood,… Zuid-Afrika is werkelijk een smeltkroes aan culturen. Een mix van het Westen en Afrika met invloeden uit Azië en dan vooral India. Alles komt er samen en dat maakt dat het volk bijzonder creatief voor de dag komt.”