Cruisen langs de kustlijn of rustig uitwaaien in de bergen. Heel wat reizigers koesteren fijne herinneringen aan hun road trip. Toch heeft de autovakantie een aantal moeilijke jaren achter de rug. Stilaan is er wel een kentering zichtbaar, merkt Sofie Callewaert van het alternatieve reisbureau Eliza Was Here. “Meer mensen kiezen opnieuw voor een autovakantie, waarmee je veel meer dan met een toeristenbus zelf op verkenning kunt gaan.” Ook bij Thomas Cook, marktleider als het over autovakanties gaat, zijn ze opvallend positief. “Er is altijd een publiek geweest voor autovakanties”, legt woordvoerder Baptiste van Outryve uit. “De autovakantie kent weliswaar zijn ups & downs, maar nu zitten we duidelijk terug in een goede periode.”

Auto = vrijheid
De redenen zijn volgens Van Outryve divers. Zo telt België heel wat bedrijfswagens. “Je kunt dus bij wijze van spreken nog vlug even tanken voor de grens en bijna 1000 kilometer rijden op kosten van je werkgever. Dat speelt zeker een rol.” Daarnaast ziet Van Outryve ook dat gezinnen met twee of drie kinderen eerder voor een autovakantie, dan voor een vliegvakantie kiezen. Tot slot stipt hij het aspect vrijheid aan. ”Mensen kiezen voor een autotrip omdat ze dan minder gebonden zijn aan vluchtschema’s of het reisschema van een bus. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt.”

 

Het grote voordeel is dat niets moet. Wil je een paar dagen langer blijven, dan is dat perfect mogelijk – Gwynn Coumans

 

Geen strikt reisschema
Dat was in de zomer van vorig jaar voor Gwynn Coumans en Kenzo Krijgsman de reden om een road tripvan drie weken te doen naar Italië. De auto gaf hen de vrijheid om van de ene kant naar de andere kant te trekken zonder veel stress. Coumans: “Je moet niet al te veel plannen, we hadden daar ook de tijd niet voor om vooraf een ganse reis uit te stippelen.” Alleen de bestemming lag vast: Italië. Natuurlijk, er waren steden die ze zeker wilden zien, zoals Rome en Firenze, en ook enkele andere kleinere steden, maar vooraf hadden ze geen enkel idee of ze daar wel zouden geraken. “Het grote voordeel aan zo’n road trip is dat niets moet. Wil je een paar dagen langer blijven in Siena of Napels, dan is dat perfect mogelijk. Er is geen strikt reisschema zoals bij het openbaar vervoer.”

Auto_2

Op ontdekking
Italië is volgens Callewaert inderdaad een land dat populair is om een autovakantie te plannen. Veel mensen trekken naar Umbrië en Toscane omdat het zo’n romantische streek is, met mooie wegen en charmante dorpjes. Je kunt er nog heel veel ontdekken. Voor Krijgsman en Coumans was dat niet anders. “Je ziet heel veel”, klinkt het. “Je rijdt langs prachtige plekjes en intussen kun je luidkeels meezingen met de muziek in je auto. Dat zal ook wel lukken op een bus of een vliegtuig, maar je zult er wellicht wel opmerkingen over krijgen. En als je onverwacht op een idyllische plekje stuit, dan neem je gewoon je tafeltje en stoelen uit je wagen, je opent een flesje wijn en je kunt zalig genieten. Zonder dat het enige moeite kost.”

Frankrijk boven
Gwynn Coumans en Kenzo Krijgsman reisden dus naar Italië, een populaire bestemming voor autovakanties, al blijft Frankrijk anno 2014 volgens Baptiste van Outryve met stip op één als populairste vakantiebestemming met de auto. Zowel voor Vlamingen, als voor Walen. “Er zijn wel verschuivingen binnen het land zelf”, legt Baptiste van Outryve uit. “Zo heeft de Côte d’Azur het momenteel wel moeilijk. Meer en meer wordt dit beschouwd als een duurdere bestemming. Dus we zien een verschuiving naar het binnenland en ook de Westkust, meer naar de Frans-Spaanse grens toe doet het goed.”

 

Frankrijk blijft met stip op één als populairste vakantiebestemming met de auto, zowel voor Vlamingen als voor Walen – Baptiste van Outryve

 

Voorjaar bepalend
Verder blijkt uit de vaststellingen van de marktleider in autovakanties dat Bretagne en Normandië opnieuw goede zaken doen. Van Outryve: “Veel reizigers boeken hun hotels in het voorjaar. Welnu, de koude en lange winter in 2013 had een invloed op Normandië en Bretagne. Als het slecht weer is in het voorjaar, denken mensen dat het ook een slechte zomer zal zijn. En in de perceptie bestond het idee: ook in het Noorden van Frankrijk zal het wel koud zijn. Dus boekten mensen een verblijf naar de zon. In 2014 was dat anders: we hebben een mooi voorjaar achter de rug en Normandië en Bretagne profiteerden daar mee van.”

Road trippen overal populair
Verder in de top vijf van populaire bestemmingen zien we dat toeristen vaak voor Oostenrijk en Duitsland kiezen. Vooral de streek rond de Frans-Duitse grens, de Elzas en het Jura-gebied zijn volgens van Outryve erg in trek. Ook Kroatië blijkt gewild bij de vakantieboekers. “Veel toeristen trekken naar de streek rond Pula en Poreč”, aldus Sofie Callewaert. “Je hebt er verschillende eilandjes en meren. Het is een prachtige streek, die perfect met de auto te doen is. Qua afstand is er tussen Italië en Kroatië niet zo heel veel verschil.” Net als alle andere reizigers willen toeristen tijdens een road trip nieuwe, speciale plekjes ontdekken. Met de auto kan dat in alle rust en op het tempo dat je zelf kiest. Die vrijheid maakt een road trip nog steeds aantrekkelijk voor heel wat Belgen.