Outdoor-plekjes in België? Het lijkt niet meteen een goede combo, maar toch heeft ons land meer te beiden aan outdoor-sporters dan je zou denken. Let’s discover!

1Come fly with me

Op het vliegveld Spa La Sauvenière in Spa kun je van maart tot en met november genieten van tal van skydivingactiviteiten. Van de tandem- of duosprong voor beginners tot een solo vrije sprong voor geoefende skydivers. Het verschil met parachutespringen is dat je een vrije val maakt waarbij je allerlei bewegingen in de lucht kunt maken. Durf jij ook van een vliegtuig te springen en aan 200 km/u vrij vliegen als een vogel?

2Voor de allround avonturier

In Dinant kun je niet enkel de historische citadel bezoeken, maar kun je dankzij Dinant Évasion ook de avonturier in jezelf loslaten. Zoek jouw favoriete kick tussen het aanbod van kabelbanen en rotsklimparcours tot kayaktochten en ondergrondse gangen. Via verschillende challenges verleg je ongetwijfeld je grenzen. En hoeft het allemaal niet zo extreem? Dan reserveer je gewoon een plekje op een van hun boottochten op de Maas.

3Hamilton-style racing

De ideale outdoor-activiteit voor adrenalinejunkies? Racen op het Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps. Het circuit bevindt zich op 6 kilometer van het vliegveld Spa-La Sauvenière. Je kunt er als passagier in een wedstrijdvoertuig in volle vaart over razen. Aan de zijde van een professionele piloot of in je eigen wagen

4Bedwing de wind


Als je niet bang bent van een beetje wind, kun je gaan uitwaaien aan zee en op het strand van Knokke tot De Panne met blokarts gaan rijden. Een blokart is een éénpersoons zeilwagen, met drie wielen en een vast zeil, die door de wind wordt voort geblazen. Iedereen kan deze avontuurlijke sport aanleren, je hoeft geen ervaring te hebben. Blokarten is de ideale groepsactiviteit waarbij je tegen elkaar kan racen. Wie zal de snelste master of wind zijn?

5Here we Goooo…


Traditioneler dan Blokart, maar even spannend: Go Karting. De Karting van de Venen is met haar 1.388 m lange kartbaan een van de langste kartbanen van Europa. Grote namen in de Formule 1-wereld hebben er al geracet, waaronder Hamilton, Alonso, Rosberg… Misschien ben jij wel de volgende.

6Op wintersport in Vlaanderen


Skiën in België lijkt weggelegd voor de Ardennen, maar echte wintersport- en sneeuwfans moeten zeker eens naar de indoor ski- en snowboardcenter Snow Valley in Peer gaan. Snow Valley biedt drie pistes: de grote piste, de oefenpiste en boarder’s paradise. Dat is een freestyle-piste vol met jumps, boxes, rails…. Snow Valley wil tegen augustus haar grote piste met verlengen van 223 meter naar 350 meter. Hierdoor zal de skipiste de langste en steilste sneeuwpiste in de Benelux zijn. We kijken al uit naar de winter!

7Klimmen naar de top


Echte bergen hebben we misschien niet, maar in het grootste en belangrijkste klimmassief van België, Rochers de Freyr, kun je je beginnen voorbereiden op El Capitan. De site telt ruim 600 routes in verschillende stijlen en moeilijkheidsgraden. Om te klimmen op de door de Belgische federaties beheerde klimmassieven, moet je wel over een geldige vergunning beschikken of een lidkaart van een Belgische club hebben.

8Boven water zweven


Een van de nieuwere watersporten is flyboard, waarbij je met een soort snowboard of wakeboard door een waterstraal omhoog gestuwd wordt. Salto’s, vliegen als Superman, in en uit het water duiken als een dolfijn… alles kan. De Vijverhof in Wevelgem is naast flyboarden ook perfect om te hoverboarden. Daar sta je op een board dat een voorwaartse stuwing geeft en krijg je het gevoel dat je door de lucht surft

9Leren schieten als een cowboy


Iets minder adrenaline opwekkend misschien, maar even hard kicken, zijn de schietbanen van wapenhandel Podevijn in Zottegem.  Daar hebben ze vijf schietbanen en je kunt er ook hun uitgebreide privé-verzameling van historische wapens bekijken. Sportschieten is niet voor iedereen weggelegd. Je moet hiervoor geduldig, zelfbeheerst en geconcentreerd zijn. Als je geen vergunning hebt om te schieten is dat wettelijk geen probleem, want elke meerderjarige mag één keer per jaar zonder vergunning gaan sportschieten.