In samenwerking met

Davor Meersman, Pieter Ballon, Open and Agile Smart Cities Flanders, IMEC-SMIT-Vrije Universiteit Brussel

Smart cities zijn steden die de nieuwste ICT-mogelijkheden aanwenden om doorbraken te realiseren in domeinen als mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid, economie en leefbaarheid. Maar is dat wel mogelijk?

Smart cities zijn steden die een visie ontwikkelen op een boeiende toekomst van zelfrijdende wagens, pakjesdrones, omgevingssensoren, slimme verkeerslichten, mobiele betalingen en andere technologieën die als doel hebben de levenskwaliteit van de stadsburger te verbeteren.

Technologische ecosystemen
Vandaag bouwen steden als Helsinki, Kopenhagen, Barcelona, Londen, Manchester, New York en Berlijn lokale technologische ecosystemen uit die stedelijke innovatie met een globale impact mogelijk maken. Wereldwijd publiceren steeds meer steden grote hoeveelheden open data over hun stad, te gebruiken door ontwikkelaars die applicaties bouwen voor burgers en bedrijven die zowel nuttig als winstgevend zijn.

 

Smart city-innovatie wordt belemmerd door het type van de data

 

Nood aan real-time open data
Smart city-innovatie wordt vandaag niet zozeer belemmerd door de hoeveelheid aan open data in grote steden, maar eerder door het type van de data: er is een dringende nood aan real-time open data, en daarna ook platformen die deze data performant kunnen streamen. Welke parkeerplaatsen zijn waar beschikbaar op dit moment? Wat is de luchtkwaliteit op dit moment in deze straat? Wat is de snelste en meest duurzame route tot mijn bestemming op basis van mijn profiel? Oplossingen die dergelijke vragen kunnen beantwoorden, bieden een reële meerwaarde.

Innovatie tussen steden
Maar de rol van de stad beperkt zich niet tot het beschikbaar stellen van data. De slimme stad heeft ook een belangrijke organisatorische rol te spelen. Ze moet burgers, handelaars, non-profits, bedrijven en ontwikkelaars actief betrekken: zonder hun medewerking geraakt de slimme stad nergens. En ook samenwerking tussen steden onderling is broodnodig. In het voorbije jaar hebben meer dan 90 steden wereldwijd de koppen bij elkaar gestoken om vorm te geven aan Open and Agile Smart Cities (OASC), een organisatie die op een zeer pragmatische manier innovatie tussen steden wil mogelijk maken door in te zetten op real-time data en gedeelde informatiemodellen.

Opdrachtgever & Klant
Bij ons zijn Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven reeds lid. Wereldwijd schuiven centrumsteden uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Finland, Spanje, Brazilië en Australië mee aan tafel, om maar een paar landen te noemen. Via OASC bouwen volgend jaar bedrijven in Antwerpen slimme mobiliteitstoepassingen samen met bedrijven in Kopenhagen en Helsinki. De drie steden zijn tegelijk opdrachtgever en klant. En wat hier in Antwerpen gebouwd wordt, kan dan in Kopenhagen, Helsinki en daarna ook wereldwijd verkocht worden. Slim, toch?