Iemand die zakelijk door pieken en dalen is gegaan, zoals Dave Wauwermans uit The Sky is the Limit, weet misschien wel beter met geld om te gaan dan de weinigen die een foutloos parcours hebben afgelegd, toch? We praatten met de selfmade-man over geld.

Eclatant succesvol, zoals zijn voorgangers Willy Naessens of Jan Kriekels, is matrassenkoning Dave Wauwermans (47) niet. Maar toch had hij naar eigen zeggen een goeie reden om deel te nemen aan het tv-programma The Sky is the Limit, waarin de levensstijl van de Vlaamse rich and famous centraal staat. “Veel mensen herkennen zichzelf in mijn verhaal”, zegt Wauwermans aan een vergadertafeltje in zijn nieuwe matrassenzaak Deefje, pal in het centrum van Knokke. “Misschien inspireren de ervaringen die ik heb meegemaakt, mensen die het moeilijk hebben – net als ikzelf ooit –om er toch weer voor te gaan. De waardige verliezer van vandaag is misschien de winnaar van morgen.”

 

Geef je klanten niet de indruk dat ze meebetalen aan je dure auto

 

Was financieel onafhankelijk zijn een belangrijke drijfveer voor u?
“Iedereen wil dat volgens mij. Maar je kunt dat niet alleen bereiken door heel hard te werken en ik geloof ook minder geluk als factor. Wat doorslaggevend is, is dat je op een bepaald moment de juiste mensen kent, die met bepaalde dingen bezig zijn waar iets inzit, en waarmee je ook een connectie maakt. Wanneer je een goed zakelijk idee hebt, moet je er ook ergens mee naartoe kunnen. Ook moet je goed beseffen dat je nooit écht onafhankelijk zult zijn. Je geld moet ergens worden vastgezet en we hebben gezien dat de bankensector niet immuun is voor crises.”

Is veranderen van levensstijl gevaarlijk voor iemands financiële welzijn?
“Meestal groeit dat gewoon geleidelijk mee met het vermogen dat je opbouwt: je koopt een duurdere wagen, een mooier huis, gaat wat verder op vakantie. En dat moet kunnen, zolang het harmonieus meegroeit. Vaak zie je mensen echter van de ene dag op de andere van levensstijl veranderen nadat ze hebben geërfd. Dat lijkt me niet zo gezond. Dat geld geraakt op een bepaald moment op. Ook is het tot op zekere hoogte gevaarlijk om mee te gaan in de menselijke neiging om een illusie van succes over jezelf uit te gooien. Te veel pronken met statussymbolen kan slecht zijn voor je toekomstige inkomsten. In je ontmoetingen met klanten en investeerders moet je al gaan nadenken over de wagen waar je uitstapt wanneer je op de afspraak verschijnt. Je wilt ze niet de indruk geven dat ze gaan meebetalen aan je dure auto. Ik ken een aantal zakenmensen die hier in België vrij normaal leven qua uiterlijke schijn, maar het breed laten hangen in hun tweede verblijf in het buitenland. daar zien de klanten hen namelijk niet.”

 

Doe nooit zaken doen met je echtgenote of je kinderen. Als het ene fout loopt, gaat het ook mis met het andere

 

Wat is de grootste zakelijke vergissing die u ooit hebt begaan?
“Je zakelijke bestaan mengen met je privéleven is nooit goed. Nooit zaken doen met je echtgenote of je kinderen. Als het ene fout loopt, gaat het ook mis met het andere. Je kunt dan niet meer zeggen: ‘ik pak het probleem thuis wel aan na het werk’, want de twee hangen vast aan elkaar. Zo ben je ineens 24 uur op 24 met problemen bezig. Ik heb mijn ex-echtgenote niets te verwijten, maar scheiden doet lijden, natuurlijk, en dan moet er ook een overeenkomst worden bereikt over het bedrijf dat je samen hebt opgebouwd. Dat zou ik nu nooit meer doen.”

Is uw houding ten opzichte van geld veranderd sinds u bemiddeld bent?
“De klassieke dooddoener is natuurlijk dat geld niet gelukkig maakt. Maar géén geld brengt ook veel problemen met zich mee en dat staat volgens mij evengoed je geluk in de weg. Mijn eigen houding tegenover geld is ingrijpend veranderd, maar dat heeft vooral te maken met de hoogtes en laagtes die ik heb gekend. Ik weet wat ik ooit verloren heb (Wauwermans liet een aantal faillissementen achter zich, red.), maar ik weet ook hoe ik moet winnen. En ik ben me erg goed bewust van het feit dat de kraan op een bepaald moment dicht kan gaan. Ook doe ik nooit echt exuberant met geld, omdat ik weet hoe zoiets kan overkomen. Als je vandaag hier in Knokke een fles dure champagne leegspuit, heeft iedereen het tegen morgenochtend gezien op de sociale media.”

Gelooft u in sparen?
“Sparen om te sparen, daar geloof ik niet in. Ik zou niet oud willen worden met het gevoel dat ik niets met mijn bij elkaar gespaarde geld heb gedaan. Of je nu tienduizend of honderdduizend euro op je rekening hebt staan: een deel daarvan moet je terug investeren. Omdat zoiets feedback en ambiance geeft in je leven.”

 

Of je nu tienduizend of honderdduizend euro op je rekening hebt staan: een deel daarvan moet je terug investeren

 

Hoe belegt u uw geld?
“Op dit moment beleg ik niet in aandelen: ik investeer mijn geld in mijn eigen onderneming. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat je beursbeleggingen alleen mag doen met geld dat je in principe niet nodig hebt om verder te kunnen. Maar op welke manier ik ook zou investeren, ik doe het in de eerste plaats in mensen en systeemveranderingen. Je kunt een schitterend product hebben dat niet door de juiste mensen aan de man wordt gebracht. En investeren in een bedrijf wiens product of dienst zijn markt door elkaar schudt, vind ik altijd interessanter dan geld steken in een bedrijf dat gewoon met anderen concurreert. Een softwarebedrijf dat een disruptie teweegbrengt op de verzekeringsmarkt, omdat het de gebruiker zijn rijgedrag registreert, bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die de sector en de systemen waarop hij draait, ingrijpend veranderen.” 

Waar geeft u te veel geld aan uit?
“Ik ben momenteel zo bewust met uitgaven dat ik nooit het gevoel heb dat ik geld aan het verkwisten ben. Waar stroomt er dan wèl te veel geld naartoe? Naar parkeerboetes. Dat zijn weggeworpen centen en ze blijven me overkomen, hoe alert ik ook ben. Alle andere dingen, vind ik absoluut niet erg, zolang je ervan geniet. Je moet eens een boterham met choco durven eten, maar je evengoed niet inhouden om naar een lekker restaurant te gaan. Alleen moet je met beide niet overdrijven. Je moet er écht van genieten.”

Waar kan u géén geld aan uitgeven?
“Ik koop nooit dingen die ik niet effectief gebruik. Tienduizenden euro’s uitgeven aan een mooi schilderij, bijvoorbeeld, daar heb ik echt geen behoefte aan. Mijn auto is een gewone middenklasser. Alles hangt natuurlijk van je interesses af: de ene heeft graag een mooie auto, de andere is een verstokte filmkijker en koopt zich dus een grote tv. Wanneer iets je écht interesseert, en je hebt er de middelen voor, vind ik dat je jezelf niets tekort mag doen.”