In samenwerking met

Claire Tillekaerts, CEO Flanders Investment & Trade (FIT)

Een centrale ligging in het hart van de Europese koopkracht. Zo luidt vaak het antwoord op de vraag naar de logistieke troeven van Vlaanderen. Maar naast die strategische locatie kan Vlaanderen bogen op nog tal van andere sterktes voor de industrie.

De cijfers liegen er niet om: logistiek is een bruisende sector in Vlaanderen. Zo bevinden zich in onze regio 800 Europese distributiecentra – maar liefst 5 per 100 km2. Ons wegennet is de nummer 1 ter wereld qua densiteit. En ook ons spoornetwerk behoort tot de wereldtop. Dat tal van multinationals Europa vanuit Vlaanderen bedienen, hoeft dus niet te verbazen.

Haven van wereldformaat
De Logistics Performance Index 2016 van de Wereldbank zet de kroon op het werk. Volgens dat globale onderzoek heeft België in zijn geheel één van de efficiëntste internationale toeleveringsketens. Een uitstekend resultaat. En daar zitten de Vlaamse havens – vorig jaar 4de beste wereldwijd volgens het WEF – zeker voor iets tussen.

 

7 op 10 chemiereuzen hebben al een thuis gevonden in Antwerpen

 

Petrochemische cluster
Zo is de haven van Antwerpen – de op één na grootste van Europa – vooral bekend voor haar petrochemische cluster, die soortgelijke clusters in Europa allemaal het nakijken geeft. Kijken we bijvoorbeeld naar de grootste spelers uit de chemische industrie, dan hebben 7 op 10 chemiereuzen al een thuis gevonden in Antwerpen. Met een actie als ‘Feel the Chemistry’ weet Antwerpen die sterkte duidelijk in de verf te zetten. Maar als inlandse haven biedt ze nog andere troeven voor industriële spelers. Zo bevindt ze zich dichter bij eindmarkten op het Europese vasteland en ondervindt ze minder last van het wegverkeer.

Samen sterk
Antwerpen speelt, samen met de andere Vlaamse havens, een cruciale rol in het aantrekken van nieuwe logistieke activiteiten met een hoge toegevoegde waarde. De Vlaamse havens zijn cruciale schakels in Europese en overzeese productienetwerken. Onze Vlaamse havens functioneren als geconnecteerde en intelligente hubs in een complex netwerk van zeer volatiele logistieke ketens, die Flanders Investment en Trade ten volle promoot in het buitenland. Buitenlandse investeerders kijken dan ook terecht naar Vlaanderen als Europese vestigingslocatie voor logistieke activiteiten.