De ziekte van Alzheimer zal waarschijnlijk nooit genezen kunnen worden. Om de simpele reden dat veroudering de grootste risicofactor is voor het krijgen van de ziekte. We zullen wel het ziekteproces kunnen vertragen, waarschijnlijk in die mate dat het aantal personen met een dementie sterk zal dalen. Dit zal dan het gevolg zijn van preventie in combinatie met medicatie die inwerkt op de ziekte en op het verouderingsproces.

Genetica van belang
Dat in de zoektocht naar het begrijpen van de ziekte van Alzheimer genetica een rol speelt, werd mede duidelijk door het pionierswerk van mijn onderzoeksgroep aan de Universiteit Antwerpen. Onze zoektocht naar wijzigingen in het DNA bij families waarin de ziekte van Alzheimer veelvuldig voorkomt, heeft belangrijke kennis opgeleverd over de biologie van het ziekteproces in de hersenen. 

 

Er is niet zoiets als één ziekte van Alzheimer

 

Hersenen zijn complex
Wetenschappers wereldwijd focusten lange tijd op het eiwit beta-amyloïd. Dit eiwit veroorzaakt de zogenaamde plakken in hersenen van personen met de ziekte van Alzheimer waardoor de zenuwcellen afsterven en geheugenproblemen de kop opsteken. Maar deze focus legt te veel de nadruk op het biologisch aspect van de ziekte. Er werd lange tijd te weinig rekening gehouden met de complexiteit van onze hersenen en van de ziekte zelf. Er is niet zo iets als één ziekte van Alzheimer.

 

alzeimer

 

Niet één oplossing
En is er waarschijnlijk niet één oplossing voor de ziekte van Alzheimer. Er zijn gegevens die aantonen dat mentaal en lichamelijk actief blijven, helpt om weerstand te bieden tegen de ontwikkeling van alzheimerdementie. Eigenlijk kan je stellen dat alles wat goed is voor hart en bloedvaten, ook goed is voor ons brein. Bij de babyboomers zien we dat hun gezondere levensstijl heeft gezorgd voor een vijf jaar latere aanvangsleeftijd van de symptomen. Dit ondersteunt het belang van preventie.