In deze woelige tijden van oorlog, terreur en onrust zijn gezellig samenzijn met familie en vrienden rond de kerstboom, lekker eten en pakjes meer dan ooit de vaste ingrediënten voor een geslaagde kerst, als een soort buffer tegen de boze buitenwereld.

Bart PeetersBart Peeters
zanger, muzikant, tv-presentator en acteur

Wat doe je tijdens de kerstperiode?
“Ik vind dat het zo’n verschrikkelijk jaar geweest is, dat ik vooral ga nadenken, heel erg nadenken. En dat ga ik doen in familieverband. Kerst vieren we altijd met de familie. Als de wereldgeschiedenis in kaart wordt gebracht en er wordt teruggeblikt op 2016, dan zal blijken dat het een rampzalig jaar was niet alleen voor ons land, maar ook voor de wereld. We zijn explicieter dan ooit met terrorisme geconfronteerd, eerst in Parijs en toen die aanslagen hier op 22 maart. Dat is diep in ons DNA gegaan. Het misbruiken van religie is iets crimineels. De onderbuik van de wereld is helemaal ontregeld en als leider van de wereld, hebben we nu Pippo de Clown in de VS. Ook denk ik terug aan de vele grote mensen die dit jaar overleden zijn; als je alleen al maar de muzikanten neemt: David Bowie, Toots Tielemans, Prince en Leonard Cohen. Het was een triest jaar.“

Welke traditie is voor jou heilig tijdens de feesten?
“Wat ik wil doen, is het blijven nastreven van vrede. Zoals Wannes Van De Velde het zo mooi zong in een van zijn liedjes: ‘Kerstmis , dat is dienen dag dat ze niet schieten en dat kanonnen en mitrailleurs hun verdiende rust genieten.’ En zelfs dat zal niet lukken in Aleppo. We moeten daar eventjes bij stilstaan. Ik ben bezorgd – geen doemdenker of defaitist – ik geloof altijd dat er een oplossing bestaat en ik heb veel vertrouwen in de nieuwe generatie. We mogen niet cynisch worden, die Donald Trump dat is een misgroei, nog een overblijfsel uit de vorige generatie. Maar door alles wat er momenteel in het gezicht van de wereld wordt gegooid, komt er een nieuw bewustzijn. . Bob Dylan wist dat al langer want hij zong al in de jaren 60, the times they are changing.”

Hoe ziet jouw ideale feestoutfit voor kerst en nieuwjaar eruit?
“Met mijn ideale outfit, daar ben ik totaal niet mee bezig, want als het daarvan afhangt… Maar traditioneel gaan we elk jaar bij mijn moeder eten en zij staat erop dat we …(aarzelt) neen eigenlijk niet, (denkt na) uit respect voor mijn moeder zorg ik dat ik er altijd piekfijn uitzie en de rest van het gezin ook, maar die doen dat uit zichzelf.“


Martine Preenen

Martine Prenen
gezondheidscoach, auteur lifestyleboeken, binnenkort komt haar nieuw boek ‘Menopower’ uit.

Wat doe je tijdens de kerstperiode?
“Kerstmis vieren we altijd in familie, de ene keer bij mij, de andere keer bij mijn ouders, maar we eten altijd samen. Dit jaar eten we bij mijn ouders, ik verwacht dat het weer gezellig tafelen wordt. Wat de cadeautjes betreft, trekken we lotjes omdat ik wil downsizen op dat vlak. Als je ziet dat mensen op straat leven en geen bed hebben, dan is het nogal decadent om daar in te overdrijven. Ik probeer er wel altijd een fairtradetoets aan te geven, zo gaf ik ooit via Oxfam een geit cadeau om een arm gezin te helpen. Ik heb net glazen bokalen gekocht en ga lekkere koekjes bakken. Vorig jaar kocht ik een houten kerstboompje waarop iedereen een papiertje kon plakken met een wens voor een persoon of voor de wereld. Op 6 januari als de andere kerstbomen verbrand worden, steken we dat boompje in onze open haard in brand en hopen dat onze wensen in vervulling gaan.“

Welke traditie is voor jou heilig tijdens de feesten?
“De traditie van het samenzijn, daar hou ik heel erg aan vast. In onze familie is dat een gezellig ritueel. We zijn dankbaar dat iedereen erbij is, dat er lekker eten is… Als kerstavond bij mij wordt gevierd, zoek ik altijd een gedichtje of een dankwoord dat ik kan voorlezen. We gaan niet naar de nachtmis, want ik ben niet zo kerkgezind, maar we staan gewoon even stil en zijn dankbaar voor de mensen om ons heen. Zo had ik vroeger een boek, De feesten van het jaar, en las daaruit voor voor mijn kinderen, het waren kerstverhalen maar niet over Bethlehem en de ster. Nu zijn er korte teksten als bezinning. Net als met het kerstboompje zijn we nooit te oud voor goeie voornemens op een nieuwjaarsbriefje.”

Hoe ziet jouw ideale feestoutfit voor kerst en nieuwjaar eruit?
“Ik ben zeker niet te strak gekleed, maar ik draag ook geen zak. ’t Moet comfortabel maar toch feestelijk zijn. Ik hou van kleur en extraverte kleding, voor mij geen zwart kleedje dus. Soms zie ik er misschien een beetje uit als een kerstboom, met kleur en glitter want ik durf wel eens gekke kerstoorbellen of ‘kerstversiering’ in m’n haar te dragen.“


Jan Verheyen

Jan Verheyen
filmregisseur

Wat doe je tijdens de kerstperiode?
“Wij zijn erg gehecht aan Kerst, met alle clichés erop en eraan. Begin december zetten we de kerstboom en Kerstmis vieren we hier in België, kerstavond bij de familie van Lien (nvdr Lien Willaert, de vrouw van Jan) en kerstdag zelf bij mijn familie. Op tweede kerstdag vertrekken we naar ons buitenverblijf in Frankrijk waar we blijven tot na Nieuwjaar. Daar staat een kleinere kerstboom, maar er is ook een open haard. Ik ben daar de ‘Lord of the Fire’ en laat de haard knetteren en knisperen. We genieten van de grote voorraad dvd’s die we meenemen. Wat het eten betreft, is het bij mijn schoonouders altijd heel uitgebreid tafelen. Ze koken niet traditioneel, maar wel met behulp van tal van kookboeken. Voor oudjaar zijn de onderhandelingen nog bezig, ik wil niet dat Lien de hele avond in de keuken doorbrengt, dus misschien wordt het een fondue of zo.”

Welke traditie is voor jou heilig tijdens de feesten?
“De kerstboom en pakjes zijn in onze familie een echte traditie. Ik ben echt geen traditiemens, maar Kerstmis is een uitzondering. Anna is nu elf jaar en ze kan de hele dag bezig zijn met de decoratie en slingers uit de kelder te halen en de kerstballen en lampjes in de boom te hangen. De pakjes worden op kerstavond uitgepakt, meestal blijven er dan nog wat kleinere dingen liggen voor oudejaarsavond. Een paar jaar hebben we vuurwerk uitgeprobeerd, maar dat was eigenlijk nogal een geklooi met die pijlen en het was zo koud buiten en bij de anderen leek het allemaal spectaculairder. Traditiegetrouw is de kerstvakantie eigenlijk de enige vakantie dat we niet weggaan, dan moet niets en is het echt een luie thuishangvakantie in onze Belgische en Franse thuis.”

Hoe ziet jouw ideale feestoutfit voor kerst en nieuwjaar eruit?
“Mijn ideale feestoutfit met Kerstmis en Nieuwjaar? Euh een mooi pak met das… neen dat is niet voor mij. Dat is trouwens een van de redenen waarom we niet op restaurant gaan, dan hoef ik mij niet op te tutten en kan ik rustig in mijn jeans en gerafelde sweater aan tafel komen. Bij ons dus geen dresscode !” (lacht)