600.000 Belgen lijden aan osteoporose. Een sluipende ziekte die de botten aantast en waardoor je gemakkelijker een breuk oploopt. “Vaak wordt de diagnose te laat gesteld”, klinkt het bij specialisten, “daarom is het belangrijk om de ziekte tijdig te herkennen en de preventie op tijd te starten.”

Kleiner wordende omaatjes die een beetje krom beginnen lopen. Het is een beeld dat we automatisch associëren met een gevorderde leeftijd. Maar we weten vandaag dat niet de leeftijd de oorzaak van die symptomen is, maar osteoporose, ook wel bekend als botbroosheid. Voornamelijk vrouwen na de menopauze worden getroffen door de aandoening, maar ook oudere mannen. De ziekte wordt daarom ook weleens het sluipende gevaar genoemd. Botontkalking verloopt namelijk jarenlang zonder symptomen of pijn, tot er opeens, zonder dat daarvoor een val aan voorafgaat, een breuk optreedt. Voornamelijk aan de heup of pols.

Toevallige diagnose
Ook Lut Anseeuw (64) wist niet dat ze osteoporose had. “Ik voelde niets, ik wist niet dat er iets fout was in mijn lichaam. De diagnose werd bij mij per toeval gesteld 14 jaar geleden”, getuigt ze. “Ik werkte in een revalidatiecentrum en omdat er net een nieuw machine om botdensitometrie moest voorgesteld worden aan enkele artsen, gaf ik me als proefkonijn op. Tot mijn grote verbazing bleek dat ik zelf osteoporose had.”

 

Ik ben veel meer in beweging dan voor de diagnose – Lut Anseeuw

 

Signaal voor therapie
Hoewel voor Anseeuw haar wereld een klein beetje instortte, vooral omdat ze als sociaal assistente in het revalidatiecentrum vaak te maken kreeg met osteoporosepatienten, bleef ze niet bij de pakken zitten. “Het vooruitzicht om in een gelijkaardige situatie terecht te komen, was even schrikken, maar tegelijk ook een signaal om me aan de therapie te houden.”

Bewegen als preventie
Een belangrijk deel van die therapie is bewegen. Niet alleen wanneer de diagnose is gesteld, maar ook preventief. Ouder worden hoeft niet te betekenen dat je dagenlang in de zetel moet gaan zitten. Actief blijven is de boodschap. Wandelen, fietsen of zwemmen is zeer gezond en doeltreffend. Die sporten zorgen ervoor dat het bot wordt gestimuleerd en de spieren actief worden gehouden. Dat vermindert de kans op breuken bij een valpartij.

Dagelijkse oefeningen
“Als je de diagnose krijgt, voor een fractuur optreedt, kan de ziekte goed behandeld worden. Helaas kan niemand voorspellen of je ooit een fractuur zult krijgen”, legt Anseeuw uit. Dus onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’, heeft zij zichzelf een gezonde levensstijl aangemeten. “Ik volg een aangepast dieet, ik doe dagelijks mijn oefeningen, ga elke dag wandelen met mijn hond, ik fiets enorm veel. Kortom, ik ben veel meer in beweging dan voor de diagnose.”

50+_0117-003

Een combinatie van aanvullend calcium en vitamine D gaat botontkalking tegen – Lut Anseeuw

 

Natuurlijke hulpmiddelen
Daarnaast kunnen natuurlijk ook medicijnen en vitaminen helpen. “Dat is voor elke patiënt anders”, verklaart Anseeuw. “Meestal gaat het een combinatie van aanvullend calcium en vitamine D om de botontkalking tegen te gaan.” Calcium is voornamelijk aanwezig in zuivelproducten, maar vitamine D is slechts aanwezig in enkele voedingsmiddelen zoals vette vis, en eieren. De belangrijkste toevoer komt evenwel van de blootstelling van je huid aan zonnestralen. Met de vele bewolking en regenweer is een tekort aan vitamine D dan ook een frequent fenomeen in België. Bovendien daalt de natuurlijke aanmaak van vitamine D vanaf de leeftijd van 60 jaar.

Bescherming van de botten
Daarom wordt aangeraden om een supplement te nemen, vooral aan risicogroepen op osteoporose. Niet alleen vitamine D, maar ook extra calcium, omdat de inname via de voeding alleen meestal niet voldoende is. Een supplement van beiden, op regelmatige basis, geeft een betere bescherming van de botten.

Aanpassingen in de woning
Osteoporose hoeft echter geen rem te zetten op je leven. Lut Anseeuw heeft leren leven met osteoporose en heeft zich aangepast. “Zo liet ik alle tapijten in mijn huis verwijderen om het risico op valpartijen te verminderen, gebruik ik een opstapje om iets uit de kast te halen en beweeg ik heel veel. Ik geniet van mijn leven, van elke dag” Haar raad? “Laat je tijdig controleren, want een gewaarschuwd mens is er twee waard.”