Elektronica maken steeds meer deel uit van ons interieur en zijn niet meer weg te denken uit de huiskamer. Zo maakten bijvoorbeeld bolle televisietoestellen plaats voor verfijnde designmodellen. “We willen ons huis smaakvol inrichten”, klinkt het, “dus ook onze elektronische apparaten moeten er steeds mooier uitzien.”

Extra cachet
Gezellig met de familie samen rond de buis gebeurt steeds minder als de kinderen wat groter zijn, maar een uitzondering is het niet. En dan maken we het graag gezellig in de woonkamer. Maar ook als de televisie niet de laatste aflevering van Game of Thrones uitzendt, moet het toestel sfeer scheppen en voor extra cachet zorgen in de woonkamer. “Steeds meer wordt een televisietoestel bekeken als een interieurobject”, legt Kelly Voordeckers van Philips uit. “Ook als het niet aanstaat, is het een volwaardig onderdeel van het interieur.”

Designstuk
Een contrast met vroeger, toen de televisie werd opgeborgen in een grote kast en we die enkel ’s avonds bij het journaal openden. Nu vormt de televisie steeds vaker een designstuk. “In de eerste plaats worden televisies steeds smaller en schermen steeds groter. De verkoop van schermformaat 55 en 65 inch kent al een aantal jaren een enorme groei”, aldus Voordeckers.

Zwevende concepten
De toestellen zijn dus groter, maar we vragen wel dat ze minder plaats innemen en dus moet de fabrikant voortdurend vernieuwen om het toestel aantrekkelijk te maken. Net zoals zwevende kasten aan een opmars bezig zijn in onze woning, bestaan er ook zwevende concepten voor de televisie. “Je creëert zo’n concept door gebruik te maken van een open voet of sokkel voor de televisie”, verduidelijkt Voordeckers. “Een transparante, doorzichtige voet, zoals één uit glas, draagt daartoe bij. Dan lijkt het alsof je scherm boven je televisiekast zweeft.”

MH_260917-009

Steeds meer wordt een televisietoestel bekeken als een interieurobject

 

Slimme sfeerverlichting
Een mooi televisietoestel is één ding, slimme verlichting is ook aan een opmars bezig in de woonkamer. Zo wordt Ambilight steeds populairder. Nieuw is het niet meer in het gamma, maar het wordt wel verfijnder en het maakt het traditionele lampje naast je televisie overbodig. Bovendien is het een stuk rustgevender voor je ogen. Vandaag heb je toestellen met achteraan geïntegreerde leds die een lichtkrans rond de tv geven, waarbij de kleur en helderheid van dat licht automatisch wordt aangepast aan wat er op het scherm gebeurt. “Als je kijkt naar een zonsondergang op tv, dan zal die lichthalo een lichtroze-oranje kleur geven en heb je bijna het gevoel dat je zelf op het strand ligt”, meent Voordeckers. “Bovendien heb je nu ook toestellen met een lounge-modus van de Ambi-toepassing. Als je televisie op stand-by staat, dan zal het licht toch werken en geleidelijk aan van kleur veranderen en sfeer scheppen in je woonkamer.”

Smart en betaalbaar
Slimme verlichting is voor elk budget beschikbaar volgens Tim Sevenants van Smart Living. “Het hangt er natuurlijk van af op welk doelpubliek je je als aanbieder richt”, vertelt hij. “Een klant met een stevige portefeuille zal de volledige verlichting van de woning vanuit een centraal systeem laten besturen, waarbij je geen enkel kabeltje zult zien, omdat er al bij de ruwbouw aan de verlichting wordt gedacht.” Een dure grap, terwijl verlichting vaak iets is waar pas op het eind van de bouwfase of na enkele jaren budget voor is. “Ook dan zijn er oplossingen met smart verlichting die minder duur zijn. Net zoals je slimme thermostaten hebt om je verwarming te regelen, heb je apps die je verlichting aanpassen naar wens.”

Groot computerscherm
Apps zijn niet meer weg te denken uit onze leefomgeving en ook de televisie fungeert steeds meer als een groot computerscherm met verschillende toepassingen. Sinds de introductie van de Android tv heb je nu ook verschillende apps op je televisie. “Vroeger was het vaak moeilijk om die te bedienen”, zegt Voordeckers. “Nu is er een toetsenbord achteraan je afstandsbediening geïnstalleerd en heb je een creatieve oplossing voorhanden.”

Magische formule
Een televisietoestel in je woonkamer is één ding, maar steeds meer gebruiken we verschillende apparaten tegelijkertijd als we thuis zijn. “Fabrikanten zijn nu op zoek naar de magische formule”, legt Sevenants uit, “een hub die alle apparaten aan elkaar koppelt en doet werken. Nu is de standaard van Apple verschillend dan die van Samsung en is het moeilijk, zo niet onmogelijk om die toestellen met elkaar te gebruiken, maar enkel naast elkaar. De uitdaging van de toekomst is simpel: gebruiksvriendelijke apparaten ontwikkelen die er het liefst ook nog eens elegant uitzien en een meerwaarde zijn voor
onze woonkamer.”