Een eigen zaak, voor velen een droom. Maar het hoeft daar niet bij te blijven. Wie er werk van maakt, kan ervoor zorgen dat die droom een succes wordt. Hoe? “Sla zeker geen stappen over in de voorbereiding.”

Een goed idee is goud waard
Een eigen onderneming starten is niet evident. Je moet stevig in je schoenen staat om je droom te realiseren. “Alles staat of valt met een goed idee”, vertelt Karen Boers van startups.be, dat beginnende ondernemers in de technologische sector helpt hun weg te vinden. “Dat idee is de basis van je verhaal. Daarna is het zaak om dat idee te toetsen en een goed businessplan op te stellen.”

VDAB
Als je als werkzoekende een concreet idee hebt om een eigen zaak te beginnen, kun je best eerst aankloppen bij de VDAB. “Wij nodigen je dan uit voor een gesprek om na te gaan of je in aanmerking komt voor gratis begeleiding”, vertelt Piet Cosemans, woordvoerder van VDAB. “Na een positief gesprek kan een VDAB-consulent je dan doorverwijzen naar Syntra om een actieplan op te maken.”

Een stap in de goede richting
Ook de Unizo, Starterslab en de Vlaamse overheid staan starters bij met raad. “De Overheid biedt starters de kans om een traject te volgens, waarbij hun idee getest wordt op haalbaarheid”, legt Veerle Boon uit, verantwoordelijke van de startersservice bij Unizo. “Zelf betaal je daarvoor 150 euro, de overige 950 euro legt de Vlaamse overheid bij.” Het traject is geen garantie op succes, maar wel een eerste stap in de goede richting.

Startkapitaal
Vanaf dan kan de zoektocht naar startkapitaal echt beginnen. Boon: “Vaak begint een ondernemer met een eigen klein startkapitaal, aangevuld met geld van familie, vrienden en kenissen die geloven in het project.” Je moet namelijk niet te veel op subsidies rekenen. Baan je in plaats daarvan een weg doorheen het uitgebreide aanbod aan voordelige startersleningen, zoals de zogenaamde Winwinlening. “Wie de lening verstrekt, krijgt een fiscaal voordeel bij de belastingaangifte en doet dat aan een interessante interestvoet die in 2015 schommelde tussen 1,25 en 2,5 procent.”

 

lening_ondertekenen

 

Verschillende mogelijkheden
Verder kun je ook terecht bij het Participatiefonds Vlaanderen dat tot 100.000 euro leent aan een interestvoet van 3 procent. En natuurlijk loop je ook best even langs bij je eigen bank. Hou er wel rekening bij dat zowel het Participatiefonds, als de bank gemakkelijk een kwart tot de helft eigen middelen als inbreng vragen.

Besef goed dat je de eerste twee jaar niet veel zult verdienen met je eigen bedrijf – Karen Boers

Maak je droom waar
Met een goed gevuld potje startkapitaal kun je dus stilaan je idee omzetten naar realiteit. Maar vaak komt het niet eens tot die stap. “Je begint met een idee, een droom”, aldus Boers. “Die eerste 50.000 euro of meer verzamelen is vaak niet zo moeilijk, je moet vooral een klik maken in je hoofd en goed beseffen dat je de eerste twee jaar niet veel zult verdienen met je eigen bedrijf. Voor een jonge starter is dat niet zo moeilijk, maar voor iemand die lang in een bedrijf gewerkt heeft en zijn boterham goed heeft verdiend, is dat niet altijd evident.

De aanhouder wint
Op je tanden bijten en blijven doorzetten is dus de boodschap. ‘Met vallen en opstaan’ en ‘al doende leert men’, zijn dus allebei zeker van toepassing bij startende ondernemers. “Eén fout die dikwijls terugkeert bij starters is dat ze de inkomsten overschatten en de kosten onderschatten”, meent Boon. “Het lijkt een cliché, maar het valt vaker voor dan je denkt. Zorg dus voor een reserve, een buffer voor als er onverwacht iets misloopt.”

Starters overschatten de inkomsten overschatten en onderschatten de kosten – Veerle Boon

Een goed netwerk is cruciaal
En om die risico’s te beperken, is een goede administratie van uiterst groot belang. Er komt veel papierwerk kijken bij een opstart van een eigen zaak, maar ook daarna moet je zorgen dat je in orde blijft met de sociale zekerheid, voorafbetalingen… Boon: “Je kunt je concurrenten niet echt vragen hoe zij alles aanpakken, dus zorg ervoor dat je dat wel kunt aan anderen.” Een goed netwerk dat je steunt en met raad en daad bijstaat, is dus een van de meest waardevolle dingen voor een startende ondernemer. Begin al maar te netwerken.