Sinds de opstart van C2P 15 jaar geleden zijn er heel wat factoren gewijzigd waarmee je rekening moet houden als je een nieuw softwarebedrijf wil opstarten. Platformen, kapitaal en ecosystemen staan daarbij centraal.

Het uitbouwen van C2P vanop een bierkaartje tot een internationale software groep was een fantastische ervaring. Een bedrijf opstarten is altijd spannend, maar sindsdien is er ook heel wat veranderd.

Ten eerste heeft de lagere kapitaalsbehoefte een belangrijke impact op de mentaliteit. Vroeger had je 5 miljoen dollar nodig om te starten en servers en infrastructuur aan te kopen. Vandaag kan dit in de cloud voor maar 5.000 dollar. Je kunt dus met dezelfde middelen 1000 keer meer bedrijven opzetten. Dat heeft geleid tot een ‘trial and error’ approach.

Het is vandaag even makkelijk om in Australie te verkopen als in Belgie

Dezelfde mentaliteit heeft zich doorgetrokken op vlak van “het in de markt zetten” van software. Vandaag lanceren bedrijven een niet perfect product op de markt en op basis van de snelle feedback van de gebruikers wordt de software aangepast, zodat het perfect overeenkomt met wat de klant wil. Niets meer, niets minder. Het gebruiksgemak staat centraal.

 

software_samenwerken

 

Ook het internationale aspect is belangrijker geworden. Vroeger begonnen bedrijven rond de kerktoren en probeerden ze groot te worden op de lokale markt. Met de ditributiemogelijkheden online en de globalisering is het vandaag echter even makkelijk in Australie te verkopen als in Belgie. Meer nog, om succesvol te zijn, moeten bedrijven vanaf dag één internationaal zijn.

Om succesvol te zijn, moeten bedrijven vanaf dag één internationaal zijn

Tot voor kort hadden bedrijven de neiging zoveel mogelijk zelf te ontwikkelen. De snelheid waarmee de zaken momenteel veranderen maakt dat dit niet meer kan: ze hebben er noch de middelen, noch de tijd, noch de expertise voor. Bedrijven moeten enkel focussen op waar ze echt goed in zijn en zorgen dat ze daarin de beste kunnen worden. Vandaag willen klanten op het gebied van software een totaaloplossing.  Daarvoor moeten  bedrijven samenwerken en  gespecialiseerde platformen bouwen in IoT, healthcare, banking… Hiermee kunnen applicaties dan gecombineerd worden tot een totaal oplossing. Deze platformen zullen uiteindelijk het hart zijn van ecosystemen.

Samenvattend zijn er dus drie elementen die aan de basis liggen van de softwarebedrijven van de toekomst. Ten eerste de toegang tot kapitaal. Met Smartfincapital en Smart Ventures hebben we twee investeringsfondsen opgericht om te investeren in Europese smart- en fintechbedrijven (Scale ups / Startups). Ten tweede het platform, waarbij we met The Glue bouwen aan een softwareplatform om banken te helpen converteren naar de 21ste eeuw en naadloos applicaties te kunnen integreren. Tenslotte en centraal staat het Europees fintech ecosysteem Eggsplore. Dat brengt verschillende FinTech Stakeholders dichter bij elkaar. Niet alleen de vier belgische banken helpen daaraan mee, maar ook AXA, Swift, Euroclear, Proximus, Cresco en McKinsey.

Succes is niet verzekerd maar op zijn minst  zijn we al goed gestart !