Een vrije dag kan behoorlijk verpest worden door onaangekondigd en vooral ongewenst bezoek. Dat geldt evengoed voor het Internet. Dat openstaat voor iedereen. Hackers kunnen inbreken in je computer en zo je e-mails lezen, je intieme foto’s stelen of je bankrekening plunderen. In de toekomst zullen ze zelfs in staat zijn om met je auto weg te rijden.

Leugentje om bestwil
Je gloednieuwe tablet of smartphone is gelukkig goed beveiligd. Toch? De computerindustrie doet veel inspanningen, maar kan beter. De hackers zelf staan ook niet stil. Maar met enkele eenvoudige maatregelen kan je je veiligheid gevoelig verbeteren. Kies eerst en vooral geen te eenvoudige wachtwoorden en gebruik een verschillend wachtwoord voor elke website of app. Verander je paswoorden minstens een keer per jaar, schrijf ze op en bewaar ze veilig. Gebruik een pseudoniem bij een nieuwe account. En een leugentje over je adres of verjaardag kan echt geen kwaad. Voor echt gevoelige gegevens kan je de Tor-browserbundel gebruiken en encryptietools zoals ChatSecure of Silent Phone.

 

Een leugentje over je adres of verjaardag kan echt geen kwaad

 

Gezond verstand
Neem af en toe de tijd om je privacy-instellingen aan te passen. Gebruik de incognito mode van je browser en Firefox-tools zoals ghostery. Installeer altijd de laatste updates, zeker voor antivirussoftware. En net zoals je in een stad sommige buurten ’s avonds beter mijdt, zijn er ook websites die je best niet bezoekt. En gebruik tenslotte je gezond verstand: als iemand je mailt en zegt dat je twee miljoen dollar geërfd hebt, is de kans groot dat het een bedrieger is.

Jij bent product
Hoe komen ze dan aan jouw e-mailadres? Internetbedrijven bewaren gratis al je e-mails en foto’s, want spotgoedkoop. Ook andere gegevens worden geregistreerd: wat zoek je op met Google? Waar woon je en wat deel je met wie op Facebook? Die informatie wordt geanalyseerd om een profiel te maken van jouw interesses. Je ziet jezelf als een gebruiker van Facebook of Google, maar je profiel wordt verkocht aan adverteerders. Jij bent hun product.

Google jezelf
Helaas kan dat profiel misbruikt worden. Online verzekeringsmaatschappijen kunnen een auto- of ziekteverzekering weigeren. Overheden gebruiken ze in hun zoektocht naar spionnen, terroristen, criminelen of dissidenten en ook hier bestaat de kans op misbruik. De overheid moet de privacyregels voor bedrijven veel strenger maken en strikter afdwingen. Maar het allerbelangrijkste blijft goed uitkijken welke informatie je verspreidt. Google je naam eens. Als er iets naar boven komt dat je liever privé houdt of dat je vrienden in verlegenheid brengt, verwijder het dan zo snel mogelijk.