Dankzij de digitalisering, de opkomst van mobile devices en de doorbraak van Internet of Things (IoT) staan de gadgetliefhebbers meer dan ooit opwindende tijden te wachten. Mathias Vermeulen van Winston Wolfe, specialist in hi-tech leermiddelen, loodst ons doorheen de wereld van futuristische hebbedingen.

Rol eens je telefoon op
“Er is al een tijdje sprake van, maar ze moeten nog effectief op de markt komen: plooibare smartphones, die niet alleen zo flexibel zijn als een bankkaart, maar ook effectief kunnen worden opgeplooid en zelfs -gerold. Het was Samsung die ze in 2013 introduceerde, maar toen stond de technologie met nanodeeltjes, die de LED-schermen zouden vervangen, nog niet op punt. De plooibare smartphones komen er wel degelijk aan, het is dus alleen de vraag wanneer?”

Leven om te zweven
“21 oktober 2015 is de datum waarop Marty McFly in Back to the Future II, komende uit 1985, in de toekomst belandt. Helaas is het hoverboard waarvan hij toen gebruik maakte, nog steeds niet in productie. Maar er is hoop: het Amerikaanse bedrijf Hendo maakte onlangs tien prototypes met elektromagneten. Door je lichaamsgewicht te verschuiven bestuur je het apparaat. Je betaalt er 10.000 dollar voor en je hebt er ook een koperen ondergrond voor nodig. Niet voor morgen dus.”

Strikte schoenen
“Als we nog even bij Back to The Future II blijven: Marty maakt ook gebruik van schoenen die zichzelf strikken. Die komen er wel degelijk aan, als we schoenengigant Nike mogen geloven. De schoenen zouden voorzien zijn van een knop die de Power Laces kan activeren. Deze veters spannen de schoenen automatisch aan. De schoenen kunnen zeker voor mensen met een motorische belemmering een zegen worden en moeten we dus heus niet alleen zien als futuristisch hebbeding.”

Wegwerpcamera 2.0
“Als je een panoramafoto of -opname wil maken, blijf je helaas zelf doorgaans op de begane grond – tenzij je een drone gebruikt. Maar binnenkort komt er een wel heel bijzondere camera aan: de Panono kan je zowaar in de lucht gooien, waarop hij automatisch rond om rond foto’s begint te maken, zodat het resultaat een perfect 360-gradeneffect heeft. De camera is bolvormig en uiteraard schokbestendig – hij bestaat uit hetzelfde materiaal als een GoPro.”

Walk this way
“De wendbare Walk Car is ontworpen om voetgangers in drukke steden veilig van A naar B te brengen. Het grote voordeel van het toestel is zijn uitvoering: dankzij zijn compacte afmetingen en gewicht past hij gewoon in een rugzak. En dat terwijl hij een batterij heeft om tot 7,4 uur te transporteren – ook bergop. De Walk Car is nog niet in productie, de ontwerpers hopen hiervoor op crowd funding. In elk geval een heuse verbetering ten opzichte van de Segway.”

Afstandsbedie-ring
“Een idee van Apple, maar voorlopig nog toekomstmuziek: een ring om de iPod, iPhone of de (ooit te verschijnen?) iTV van op afstand te bedienen. De ring heeft een drukgevoelige strip, waarmee je commando’s heeft. Bijkomend voordeel is natuurlijk het design: Apple is bekend om zijn fraaie vormgeving, en dat is met deze ring niet anders. Wanneer hij effectief op de markt komt, is niet geweten – bij de Apple iWatch was er ook eerst jarenlang speculatie.”