China, Singapore of Sjanghai… reizigers zoeken het soms ver om nieuwe ervaringen op te doen en nadien fijne verhalen te vertellen over hun vakantie, maar wat met een avontuurlijke vakantie in eigen land? “Soms ligt de mooiste reis gewoon in de regio naast je deur.”

“Van Afrika tot in Amerika. Van op de Himalaya tot in de woestijn. Van Afrika tot in Amerika.” Al van kleinsaf zingen we over verre landen en exotische bestemmingen, maar vakantie in eigen land is best ook plezant. Zeker met je naasten. Samen op vakantie, met familie en vrienden, tijd voor jezelf. “Daar draait vakantie om”, zegt Saskia Van Laere van VZW Logeren in Vlaanderen. “Je hoeft niet per se ver weg te gaan om een fijne vakantie te beleven. Het gaat vooral om het gezelschap waarmee je op pad bent, samen een leuke tijd te ervaren, even te onthaasten en weg te zijn van alles, met af en toe een vleugje avontuur.”

 

Als je een verre vakantie boekt, verlies je al gauw een reisdag of sta je in de file Saskia Van Laere

 

Vooral geen stress
En dat kun je ook bij ons. Reizen in eigen land wordt zelfs steeds populairder. ‘Verschillende trendwatchers hebben dat bevestigd”, beaamt Van Laere. “Wie op vakantie gaat, wil vooral niet te veel stress. Als je een verre vakantie boekt, verlies je al gauw een reisdag of sta je in de file.” Mensen willen nieuwe ervaringen opdoen, ook in België. De Westhoek en de Limburgse Kempen scoren bijvoorbeeld hoog. “Al een paar jaar zijn die regio’s populair. De veelzijdige natuur in de Kempen, met bijvoorbeeld de bloesems in Haspengouw en het oorlogsverleden in de Westhoek spreken tot de verbeelding.”

Bewegen en ontdekken = must
Daarnaast is genieten van de buitenlucht en actief bezig zijn, bewegen is een nieuwe maatschappelijke trend, volgens Gie Beirnaert, voorzitter van Grote Routepaden. “We zijn meer dan ooit bezig met onze gezondheid en dan zijn fietsen en wandelen de meest logische stap naar een gezonde levensstijl.” Natuurlijk, een dagje in een ligstoel kan best wel, maar bewegen en nieuwe streken ontdekken is voor vele vakantiegangers een must. Te voet of met de fiets. “Dat merk je aan de populariteit van de 10.000-stappenwandelingen in verschillende gemeenten en ook aan de verkoop van buitensportmateriaal bij grote handelszaken zoals AS Adventure of Decathlon.”

 

We zijn meer dan ooit bezig met onze gezondheid en dan zijn fietsen en wandelen de meest logische stap Gie Beirnaert

 

 

Avontuurlijk, niet extreem
Dat die stijgende verkoop iets te maken kan hebben met de zoektocht naar uitdaging, hoeft niet te verbazen. Avontuurlijk reizen, zonder extreem te gaan. “Arrangementen die een uitgebreid pakket omvatten doen het goed”, verduidelijkt Van Laere. “Zo zijn wij onlangs gestart met de Logeren Plus-campagne: 100 logies met een speciale beleving. Net dat tikkeltje meer dan fietsen en wandelen, zoals een uitstap met een quad, een raftingtocht op de meanders van de Demer, een mountainbike-initiatie in de Vlaamse Ardennen…” Kortom, iets nieuws waar je bij je thuiskomst mee kunt uitpakken.

De hype voorbij
En wat met nieuwe hypes, zoals bijvoorbeeld geocaching? Beirnaert: “Dat was een plezierige nieuwigheid en uiteraard bestaat daar een publiek voor, maar dat had nog weinig met wandelen zelf te maken. Ik vergelijk het een beetje met de Pokemon-rage: een enorme hype, maar ook dat is intussen al weer gepasseerd, net zoals geocaching over zijn hoogtepunt heen is.” Wat dan weer wel populair is volgens de voorzitter, zijn wandelingen door de Voerstreek. “Er is het pakket ‘wandelen zonder bagage’ in de Voerstreek”, legt Beirnaert uit. “Je bagage blijft in het hotel, alles wordt voor je geregeld en je stapt door een mooi glooiende, vaak voor velen nog onbekende streek die grenst aan Nederland en Wallonië.”

Routes door België
Spring je liever op je stalen ros? Dan mag je de Vlaanderen Fietsroute niet missen: een route van 820 kilometer die door de vijf provincies loopt. Beirnaert: “Je kunt die route natuurlijk niet in één keer fietsen, maar ze is opgesplitst in vier thematochten. Zo’n vier à vijf fietsdagen met een gemiddelde afstand van 50 kilometer.” En ze biedt voor elke vakantieganger wat wils. Ben je liefhebber van cultuur, wel dan volg je de tocht ‘Eigenzinnige Vlaamse Steden’ langs cultureel erfgoed. Hou je meer van rust: dan is de route ‘Langs Water’, een avontuur door de Kempen en Maasvallei, meer iets voor jou. Of ben je heel sportief, dan is ‘Op en af langs de taalgrens’ zeker en vast jouw ding. “Voor iedereen is er wel een ideale manier om je land te ontdekken met de fiets.”