Welk monument staat zo sterk symbool voor ons land als het Atomium? Het uitvergrote ijzerkristal verwelkomt elk jaar honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld. Sinds de aanslagen in Brussel doen de medewerkers van het Atomium er dan ook alles aan om hun geliefde monument en zijn bezoekers te beschermen.

Een gedroomd doelwit
Na de aanslagen van 22 maart 2016 begrepen de medewerkers van het Atomium al snel dat hun monument het gedroomde doelwit was voor een volgende aanslag. Het is wereldberoemd, waardoor de internationale pers het slechte nieuws onmiddellijk zou oppikken. Het is bijzonder makkelijk te raken door zijn centrale ligging op de brede lanen van de Heizel. En op hoogdagen krijgt het zo’n 5.000 bezoekers per dag over de vloer.

Uniek concept tegen ongewenste voertuigen
Het Atomium besloot daarom zwaar te investeren in extra beveiliging. Het liet onder andere een keten van zware betonblokken rond het Atomiumsquare aanleggen. Het gaat om een uniek concept in puzzelvorm dat niet openbreekt onder grote druk. De keten maakt het onmogelijk om met een voertuig bij de bezoekers of het monument te geraken. Om het geheel minder imposant te maken, worden de blokken binnenkort aangekleed met bloembakken.

 

Na de aanslagen van 22 maart 2016 begrepen de medewerkers van het Atomium dat hun monument een gedroomd doelwit was.

 

Versterkte slagboom controleert toegang
Een andere ingreep die ongewenste voertuigen moet tegenhouden, is de nieuwe slagboom aan het plein. De medewerkers kozen bewust voor een ondoordringbaar exemplaar uit één stuk dat is versterkt met metaal. Naast de beveiliging, reguleert hij de leveringen. Voordien kwamen bestelwagens hun waren zelfs tijdens de openingsuren afzetten, wat voor de nodige hinder zorgde. Dankzij de slagboom kan de kassaverantwoordelijke controleren welke voertuigen het plein oprijden.

Extra camera’s en nieuwe metaaldetectoren
En wat met individuen zonder voertuig? De medewerkers van het Atomium plaatsten meteen beveiligingscamera’s aan elke toegang en kochten nieuwe metaaldetectoren aan. Verder werken ze nauw samen met een beveiligingsfirma en de militairen die in de buurt van het Atomium patrouilleren. Zodra zij bijvoorbeeld een verdachte rugzak vinden, checken ze de inhoud en nemen ze contact op met hun collega’s voor bijstand.

 

Een combinatie van zware betonblokken en een versterkte slagboom houdt ongewenste voertuigen op afstand.

 

Minder zichtbaar, wel broodnodig: cyberbeveiliging
Wist je trouwens dat het Atomium ook wordt geconfronteerd met een minder zichtbare dreiging? De IT-infrastructuur van het Atomium moet regelmatig afrekenen met hackers. Opnieuw maken de bekendheid en de vele bezoekers van het monument een aantrekkelijk doelwit. Het Atomium investeert daarom al jaren in een sterke cyberbeveiliging.

Safety first
Alles samen gaat het om grote investeringen, maar de veiligheid primeert bij het Atomium. Want wie wil op zijn geweten hebben dat bezoekers of collega’s het slachtoffer worden van een aanslag? Zowel de emotionele als de economische impact zou ontzettend groot zijn. Het vertrouwen zou – voor enige tijd – weg zijn, evenementen worden afgelast en bezoekers blijven weg. Ter vergelijking: na de aanslagen in Parijs daalde het aantal bezoekers met 4.000, na die in Zaventem en Brussel zelfs met meer dan 200.000. De inspanningen van het Atomium lijken alvast te lonen: tijdens de zomer van dit jaar ging het bezoekersaantal weer met 23% vooruit.