Apps zijn de bouwstenen van onze gedigitaliseerde wereld. Bouwstenen in allerlei geuren en kleuren. Om de busrit op te leuken met Angry Birds, om dat ene liedje op de radio te kunnen herkennen of om te zien hoeveel de rode wijn die je hebt gekregen eigenlijk écht kost. Leuke foliekes, dat wel. Volgens Tim Leytens van het digitale bureau Appreciate kan het echter ook heel wat serieuzer.

ZorghulpVirtuele zorghulp
“Apps in de gezondheidszorg zijn heel interessant en dan vooral in de ouderenzorg. Daar zijn projecten bezig met tablets die in flats worden geïnstalleerd als soort van persoonlijke assistent. Daarop staan dan het gezondheidsboekje, maar ook het schema voor de medicatie. Het voordeel is dat je zo’n app op maat van de oudere kan programmeren. Daarbij kan de familie dan ook volgen of alles loopt zoals het moet. Zoniet, worden ze verwittigd.”

 

RodePenRode pen opgeborgen
“Sowieso zijn tablets met daarop speciale onderwijsapps een enorme meerwaarde in het onderwijs. Ze kunnen leerkrachten helpen bij tijdrovende taken. Huiswerk en testen kunnen gedigitaliseerd worden en de verbetering gebeurt dan automatisch, waardoor er minder manueel verbeteringswerk nodig is en meer tijd vrijkomt voor andere dingen. Leerlingen kunnen op hun beurt ook gemakkelijker via links naar filmpjes en bijkomend lesmateriaal gaan. In universitair onderzoek worden apps onder andere gebruikt om het leerproces bij kinderen met hersenschade op te volgen.”

 

NewsOveral van op de hoogte
“De media is een van de sectoren die redelijk snel mee is geëvolueerd naar het digitale. Nieuwe media betekenen voor de journalistiek namelijk een uitbreiding op de traditonele, geprinte producten. Er wordt meer en meer gekeken naar apps waarmee de lezers en abbonnees hun favoriete krant of magazine online kunnen doornemen. De pricing voor de abbonnees is nog niet helemaal rond, maar in ieder geval is de basis en de idee er wel. En wordt er gretig gebruik van gemaakt.”

 

TaxiGedaan met filerijden
“In het verkeer zie je bijvoorbeeld dat de nieuwe taxidienst Uber enorm snel groeit. Lokale taxidiensten ontwikkelen nu ook hun eigen app, want het werkt. Zaken zoals radarcontroles gaan gemakkelijk via apps, net zoals navigaties. Het open GPS-systeem Waze werkt bijvoorbeeld op data van medegebruikers en kan realtime verkeersinformatie over files, ongelukken of flitsers geven aan anderen.”

 

ConstructionVan mijn (w)erf
“Apps zijn voor de bouw- en constructiesector vooral interessant voor de planning en de veiligheid. Je kan registreren wie aanwezig is op de werf en wie er aanwezig zou moeten zijn, zodat het bouwbedrijf zeker niet in de problemen komt en dat het overzicht bewaard wordt. Daarnaast is het handig om routes voor leveranciers te plannen en te tracken waar zijn ze zich bevinden, wanneer ze aankomen, enzovoort.”

 

BankVirtueel geld
“Voor de financiële sector is het beste voorbeeld van nuttige apps de online banking apps voor smartphones. Via je smartphone kan je nu je overschrijvingen regelen. In de toekomst zullen we nog een stapje verder gaan, in de richting van het rechtstreeks betalen, zoals met Apple Pay zal kunnen. Daarnaast kunnen de banken zelf hun klanten ook op een directe en gemakkelijke manier informeren over bijvoorbeeld allerlei nieuwigheden en over de rekeningstand.”

 

TravelOp ontdekking
“In het toerisme wordt dikwijls gebruik gemaakt van open data, die dus publiek toegankelijk is. Dat betekent dat iedereen op zich handige apps kan maken, zoals bijvoorbeeld fietsroutes of fietsverhuur. Het voornaamste bij apps in het toerisme is dat zij de weg tonen van en naar verschillende bezienswaardigheden via een specifieke route bijvoorbeeld. Of dat je op een locatie die je niet kent meteen kan zien welke verbindingen je hebt met het openbaar vervoer.”