©Anouk TaeymansIn samenwerking met

Anouk Taeymans
architecte bij ByAnouk

In tijden van overvloed aan informatie, to do’s en events voelen we steeds vaker de behoefte om af en toe eens op de pauzeknop te drukken. Je woning kan hierbij een baken van rust vormen, waar je even op adem komt. Maar hoe breng je rust in je woning, zonder dat het saai of kil wordt?

Buikgevoel
Tot enkele jaren terug, vond ik het zeer moeilijk te verwoorden hoe ik juist in mijn projecten ‘schoonheid’ en ‘rust’ tot stand bracht. Als architecte of styliste werk je meestal vanuit een zeker buikgevoel, een gevoel voor esthetiek dat zich door de jaren heen verder ontwikkelt en verfijnt, en waaruit een bepaalde stijl ontstaat.

Orde en complexiteit
Bij het lezen van het boek The Architecture of Happiness van Alain De Botton kwam er plots een rationele verklaring voor dat buikgevoel. Om in je interieur een rustige uitstraling te verkrijgen, is het belangrijk om een goed evenwicht te verkrijgen tussen orde en complexiteit. Te veel orde is saai, maar te veel complexiteit is dan weer te chaotisch.

Een concreet voorbeeld: een tegelvloer met allemaal identieke tegels kan vaak saai, koel en levenloos ogen, terwijl een visgraat parket mooier en warmer oogt, door een aangenaam evenwicht tussen orde, omwille van het patroon, en complexiteit, door
het unieke van elke plank.

Rust scheppen
Deze balans tussen orde en complexiteit probeer ik ook steeds in mijn eigen werk terug te laten komen. Met mijn creatie Myshelf bijvoorbeeld wil ik rust scheppen. De orde zit hier in de regelmaat: alle lamellen hebben exact dezelfde afmetingen en staan op gelijke afstand van elkaar. Anderzijds wilde ik toch enige verwijzing naar de complexiteit van de natuur. Alle lamellen zijn immers gemaakt van eikenhout, waarbij in elke lamel de tekening en grootte van de nerven verschilt en er dus een boeiende variatie ontstaat.

 

Ga voor meer sfeer in je architectuur, je interieur én in je styling

 

Coherent geheel
Naast de balans tussen orde en complexiteit is het ook belangrijk om een coherent geheel na te streven in je interieur. Dit kan door te kiezen voor een samenhangend materialen- en kleurenpalet. Het toepassen van véél verschillende houtsoorten, geeft bijvoorbeeld al snel een chaotische en drukke uitstraling. Gebruik per ruimte niet meer dan één of twee houttinten. Hierbij gaat mijn voorkeur meestal uit naar bleke eik, een warme en gezellige houtsoort.

Meer sfeer
Mijn missie is steeds: ga voor meer sfeer, in je architectuur, je interieur én in je styling. Ik ben ervan overtuigd dat je makkelijk sfeer en gezelligheid kunt bekomen door een coherent geheel te creëren, waarbij je evenveel aandacht geeft aan interieuraccessoires die knap matchen met het totaalplaatje.