In samenwerking met

Annelien Coorevits, presentatrice en heeft eigen collectie bij Miracles

In een wereld zonder mannen zou ik niet willen leven. Dat zou nogal saai zijn. Mannen en vrouwen vullen elkaar aan, hebben elkaar nodig en vooral: kunnen leren van elkaar. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een must, alleen betekent dat niet dat we hetzelfde zijn.

Mijn man en ik zijn een nogal traditioneel koppel, in die zin dat hij werkt en ik werk én zorg. Ik doe de was en de plas, kook en hou het huishouden draaiende. Voor de kinderen zorgen we allebei. Ik besef dat het misschien ouderwets klinkt, maar mijn man heeft onregelmatige werkuren en is vaak van huis. Met twee jonge kinderen is het niet altijd makkelijk om alles alleen te bolwerken, maar ik weet ook dat dit niet eeuwig zal duren.

Nieuwe man, softe man?
Soms denk ik dat een ‘nieuwe man’ handig kan zijn, maar dan moet ik toegeven dat ik dat snel – misschien vanuit een verkeerde perceptie – associeer met een ‘softe man’. En laat mij nu net het type vrouw zijn dat wel wat weerwerk kan gebruiken. Ik val op mannen met sterke karakters. Mannen die zeggen waar het op staat, maar die me ook zullen beschermen wanneer nodig.

 

Veel mensen leven samen als broer en zus. maar dat is, volgens mij, nefast voor een koppel

 

Laat mannen in hun mannelijkheid
Want ik wil me veilig en geborgen voelen bij mijn man. Ik krijg vaak de indruk dat mannen die rol ook op zich willen nemen. Daarom vind ik het belangrijk dat je mannen in hun eigenheid laat. Natuurlijk weten wij het soms beter, maar af en toe kan het geen kwaad om hem ‘in zijn mannelijkheid’ te laten staan.

Iedereen kijkt
Of dat wil zeggen dat mannen vreemd kunnen gaan als ze daar de behoefte aan hebben? Dat durf ik niet beweren. Vrouwen hebben volgens mij een even grote behoefte. Mannen zullen wel altijd graag naar vrouwen kijken. Maar dat is omgekeerd ook zo. Niets mis mee. Of je daar verder iets mee doet, is aan jou om te beslissen. Ik ben een voorstander van de uitspraak: ‘kies en hou van je keuze’. Ik heb gekozen voor Olivier (Deschacht, voetballer bij RSC Anderlecht, red.) en hij voor mij.

Leef niet als broer en zus
Seks is een sleutelprincipe in een relatie. Ik weet dat veel mensen samenleven als broer en zus. Zeker als je kinderen hebt, trap je makkelijker in die valkuil, maar dat is volgens mij nefast voor een koppel. Zodra er kinderen zijn, moet je bewust werken –  ja, ik gebruik ‘werken’ –  om nog steeds man en vrouw te zijn. Om minnaars te blijven.

Disney is fictie
Maar ik heb wel geleerd: die Disney-tafereeltjes waar ik als kind zo boven zwijmelde, zijn geen realiteit. Een relatie zit vol hindernissen. Normaal, als twee mensen uit compleet verschillende huishoudens met compleet verschillende achtergronden besluiten om samen te gaan leven. Wanneer je die hindernissen overwint, ze samen doorstaat en de passie min of meer brandende kunt houden, ben je goed bezig. Dan sta je dichter bij het concept ‘ware liefde’ dan wat Walt ons al die tijd heeft voorgehouden.

Een winnende formule
Wanneer een man en een vrouw samen leven, samen voor de opvoeding van de kinderen instaan en samen aan hun relatie blijven werken, dan heb je een winnende formule. Het geheel is meer dan de som der delen. En het zou natuurlijk ook geen kwaad kunnen mochten mannen eindelijk eens het vooroordeel laten varen dat vrouwen niet met een auto kunnen rijden. Ik ben veruit de beste chauffeur die ik ken.