In samenwerking met

Ann Ceurvels, actrice en auteur

Hoe kun je kinderen nog warm maken voor boeken en letters op papier in deze digitale tijden? Nog voor ze zindelijk zijn, weten ze al exact hoe een tablet werkt of via welke app ze de laatste aflevering van Bumba kunnen herbekijken. En toch, het kan… Het is zelfs zalig gezellig. Voorlezen, dat is het magische woord.

Dagelijkse routine

Samen verhalen ontdekken, prenten bekijken en letters ontcijferen. Word je al moedeloos bij de gedachte je koter langer dan 5 minuten met iets anders dan een scherm te boeien? Vertrouw me en zet even door. Voor je ’t weet heb je een dagelijkse routine op je agenda staan die je niet meer kwijt wilt.

Snuffelen en ontdekken

Vanaf jongs af aan al kun je een moment in je dag inbouwen waarop je samen met je kind door boeken snuffelt. Zet je op de grond met je gekruiste benen als stoeltje en hou je kind dicht tegen je aan. Wanneer je kind met zijn rug tegen je aanleunt, zal het je warmte voelen en de trillingen van je stem ervaren wanneer je voorleest. Dat geeft rust en vertrouwen. Stilaan beginnen ze zelf naar bepaalde boekjes te grijpen. Volg die keuze. Bekijk de boekjes. Merk ze op en doe er wat mee. Ga op zoek naar wat je kind fijn nog vindt. Maak je geen zorgen wanneer ze steeds weer naar datzelfde verhaal vragen. Meestal is dat nét het boekje dat jij niet zo helemaal je-van-het vindt.

Hetzelfde herbeleven

Kinderen houden van voorspelbaarheid, en van steeds hetzelfde verhaal herbeleven. Dat geeft hen vertrouwen en rust. Dring dus vooral geen boekenkeuze op, dat werkt ontmoedigend. En ga al zeker niet doorzetten wanneer ze eens even niet zo lang willen luisteren of lezen. De ene dag is de andere niet. En elke nieuwe dag betekent een nieuw moment om een poging te wagen. Ik beloof je dat achter dat delicate samenzijn zoveel meer zit: het eerste contact met taal, met verhalen, illustraties, verschillende thema’s. En dit steeds binnen een veilige cocon, samen met mama, papa of begeleider.

MK_1217-001

Voorlezen en samen praten

Over de jaren wordt je voorleesmoment dan eerder een ‘samen praten’-moment. En dat is mooi meegenomen eens de puberteit zijn intrede maakt. Dan kun je maar best zo’n moment achter de hand hebben. Zo kun je nog steeds voelen hoe het met je veranderende kind gaat, wat er in z’n hoofd omgaat en hoe hij of zij zich standhoudt tussen leeftijdsgenoten. Voorlezen zal niet meer gebeuren, maar woorden en verhalen zullen er nog steeds in overvloed aanwezig zijn.

De magie van het voorlezen

Zelf lees ik al vele jaren voor aan tal van kinderen. Elke keer opnieuw verwondert het me wat een verhaal met kinderen, én volwassenen, kan doen, hoe hun snoeten veranderen bij elke plotwending of grap. De magie van een voorgelezen verhaal, daar wordt iedereen weer een beetje warm van. Dus, hop, in kleermakerszit voor de boekenkast. En voorlezen maar!