Aandelen, obligaties en vastgoed zijn de meest logische pistes om je geld in te beleggen, maar ze zijn verre van de enige. Een overzicht van een handvol buitenbeentjes op de investeringsmarkt, die onder de juiste omstandigheden zelfs veel beter renderen.

Hotelkamers
Een relatief nieuwe vastgoedpiste is het kopen van een hotelkamer en vervolgens deelnemen in de winst. Het is een trend die komt overgewaaid uit de V.S. en wordt aangedragen door ketens als Marriott en Mercure. De aankoopprijzen zitten rond de 100.000 euro en het duurt jaren voordat je dat hebt terugverdiend. Maar het biedt ook uitstekende voordelen: alle onderhoud is bijvoorbeeld uit handen. En de huurprijzen gaan de lucht in.

Whisky
De World Whisky Index, een internationale onlinebeurs voor flessen of vaten whisky, stijgt met een jaarlijks gemiddelde van meer dan 20 procent. Whisky wordt tegenwoordig, net als wijn, als een belegging gekocht. Natuurlijk tel je voor een fles verzamelwhisky al snel enkele honderden euro’s neer, maar laat ze een paar jaar staan en de winst is meteen duidelijk. Alleen opletten dat je je belegging niet soldaat maakt.
www.worldwhiskyindex.com

Videogames
Videogamebedrijf Gambitious laat particulieren mee investeren in zijn games. Er kan vanaf 2.250 euro worden ingetekend op het ontwikkelingsbudget. Nadat de game op de markt komt, deelt iedereen vijf jaar in de opbrengsten. De eerste games uit de portfolio leverden al een return on investment van meer dan 100 procent op. Maar het risico is niet onaardig: heel wat andere producties na die succesperiode gingen de mist in.
www.gambitious.com

Vee
Op de website Livestockwealth koop je koeien. Die worden uitgezet op boerderijen in Zuid-Afrika, waar ze door middel van een traceerzendertje in verbinding staan tot het computersysteem van het bedrijf en dus ook kunnen worden gevolgd via een mobiele app. Het vlees van ieder geslacht kalf is zo’n 20 procent van de aankoop van het dier waard, zegt het bedrijf. Maar vanzelfsprekend komt er ook een onderhoudskost bij kijken.
www.livestockwealth.com

Grondstoffen
De wereldwijde markt voor grondstoffen, zoals graan, olie en edelmetalen, is constant in beweging. Ze wordt constant aangetast door een hele resem aan factoren: politieke en economische ontwikkelingen in het land waar de grondstoffen worden ontgind via weer en klimaat tot nieuwe winningstechnieken. Het veroorzaakt schommelingen die ook voor hogere winst zorgen. In België zijn er al tal van beleggingsfondsen die beleggen in grondstoffen.

Parkeergarages
Een andere vastgoedrichting is het kopen en verhuren van garagestaanplaatsen in een appartementsgebouw en garageboxen. De investering is vrij gering: een gemiddelde aankoop bedraagt zo’n 27.000 euro. Er zijn twee mogelijkheden om er geld aan te verdienen. Ten eerste kun je inkomsten genereren door de garage te verhuren – maandprijzen van 60 à 70 euro zijn geen rariteit meer – en op lange termijn haal je er winst uit een herverkoop.