Aandelen, obligaties en vastgoed. Dat is voor de meeste beleggers zowat de heilige Drievuldigheid als het gaat om investeringsmogelijkheden. Nochtans zijn er nog heel wat andere, alternatieve beleggingsvormen. Is het een goed idee om er je geld in te steken? Thierry Masset, Chief Investment Officer van ING België, houdt er enkele kritisch tegen het licht.

1Gold diggers

“Fysiek goud kan een plaats hebben in een beleggingsportefeuille, maar vooral als bescherming tegen barre tijden. Voor het rendement hoef je het meestal niet te doen. Mensen vergeten vaak dat er kosten aan verbonden zijn, voor een kluis bijvoorbeeld en dat er verschillende soorten goud zijn. Enige kennis of ervaring is dan wel meegenomen. Meestal raden we dit ook alleen maar aan voor grote portefeuilles en steken we niet meer dan 5 à 10 procent van het kapitaal in goud.”

2Payer sur l’herbre

“Er is een tendens naar kunstbeleggingen, maar ik zou er voorzichtig mee zijn. Het is een zéér complexe materie waarin je goed beslagen moet zijn om de juiste beslissingen te nemen. Kunst is een activa, met een bepaalde prijs en een markt, maar of het een financieel instrument is? Dat vind ik niet. In tegenstelling tot een aandeel, is ook niet alle kunst gelijk. Mijn ING-aandeel is gelijkwaardig aan uw ING-aandeel, maar een Picasso uit 1905 is iets heel anders dan een Picasso uit 1960.”

3Haal die antieke wagen van onder het stof

“Hier spelen de meeste bedenkingen die ik ook al bij kunst had. Er zijn zeker mensen die veel geld verdiend hebben met hun oldtimer-collectie, maar het probleem met dit soort investeringen is natuurlijk dat je alleen de succesverhalen hoort. De horden verzamelaars die geen cent aan hun collectie verdienen, komen meestal niet in de media (lacht). Bedenk ook dat het onderhouden, stockeren en restaureren van wagens natuurlijk veel geld, tijd en kennis vraagt.”

4Belegging met een kurksmaakje

“Net als kunst en oldtimers is wijn enkel een belegging voor mensen die er zeer gepassioneerd mee willen bezig zijn en het eigenlijk niet erg vinden om er hun broek aan te scheuren. Met een wijncollectie heb je ook dividenden die je ten gelde kan maken. Om als rentenier in je levensonderhoud te voorzien, is dit dus niet geschikt. De aandacht voor dit soort beleggingen komt ook in golven: zodra de rente aantrekt, wordt de interesse minder.”

5Online goud- of foutmijn?

“We houden Bitcoins natuurlijk in de gaten, maar we raden het voorlopig niet aan voor beleggers. Beleggen in Bitcoins is nog véél te speculatief, het is bijna gokken in het casino. De koersschommeling van de Bitcoin is ongelooflijk, soms steil omhoog, soms recht naar beneden. We stellen ons ook vragen over de wettelijke omkadering van de munt: wie reguleert deze markt eigenlijk? En is fraude uit te sluiten? Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur.”

6Groentjes zijn gezond

“Voor investeerders met een vrij hoog risicoprofiel kunnen start-ups interessant zijn. Ook hier: kennis en ervaring is zeker nodig om de goede dossiers er uit te halen. Bovendien: de liquiditeit is meestal ook niet hoog, dit soort aandelen kun je niet van vandaag op morgen verkopen als je ze beu bent. Vaak gaat het dus om investeerders die vooral een industriële visie hebben, die willen blijven ondernemen en de economie willen ondersteunen. Voor hen tellen nog andere zaken dan puur financieel gewin.”