Eeuwenoud of nog volop in ontwikkeling: de provincie Antwerpen heeft veel troeven uit te spelen wanneer het gaat om streekproducten. Bier, koffie en koekjes werden honderden jaren geleden al gemaakt en nu nog altijd. Maar het is niet dat er daarom nooit nieuwe troeven bijkomen of de ontwikkeling van de bestaande stopt.

Nieuwe naam, zelfde koffie
Authentieke Antwerpse koffie, maar tegenwoordig wel met een meer internationale titel. De naam Roode Pelikaan werd bijna twee jaar terug veranderd in Pelican Rouge omdat dat ook in het buitenland meer tot de verbeelding zou spreken. Aan het product zelf werd weinig gesleuteld. De Antwerpse koffieproducent blijft zijn uit 1863 stammende, Antwerpse roots trouw zonder daarbij ouderwets aan te doen. Pelican Rouge heeft inmiddels een eigen conceptstore geopend aan het MAS.

Gebed, arbeid en bier
Slechts twaalf bieren ter wereld mogen de titel van trappistenbier dragen en Westmalle is er daar één van. In de abdij van Westmalle, gelegen tussen Antwerpen en Turnhout, leven de monniken ruim tweehonderd jaar een sober leven dat in het teken staat van gebed en arbeid. Die arbeid levert naast melk en kaas ook de befaamde Westmalle trappist op. De opbrengsten van de brouwerij gaan naar het eigen levensonderhoud van de monniken en liefdadigheid.

Terug van tachtig jaar weggeweest
Seefbier is bijna net zo oud als Westmalle, met dat verschil dat het ruim tachtig jaar weggeweest is uit de Antwerpse cafés. In 2012 herintroduceerde de Antwerpse Brouw Compagnie het goedkope bier dat eens zo populair was in de arme Antwerpse Seefhoek. Net als in de negentiende eeuw vond het blonde, kruidige bier gretig aftrek en Seefbier staat inmiddels met beide benen in het tweede leven. De crowdfunding voor een nieuwe, moderne brouwerij in ’t Stad, die eind dit jaar zou openen, loopt nog steeds. Je kunt in ruil voor jouw gift, bovendien een levenslange garantie op bier krijgen.

Alternatief voor koffie en thee
Is het nu thee of niet? Gingerlove wordt vaak gecatalogeerd als thee, maar zelf spreekt bedenker Alain Indra van het Antwerpse eethuis Lombardia van een schuimige, warme fruitdrank. Met een wat hippere, Engelse term heet dat dan een hollistic drink. Vers vruchtensap en gember zijn de belangrijkste ingrediënten van het verder geheime recept dat per toeval ontstond in het Antwerpse vegetarische eethuis Lombardia. De drank is cafeïnevrij maar heeft wel degelijk een oppeppend effect.

De hand van Antigoon
Dé klassieker voor bij de koffie, thee of hollistic drink is in Antwerpen natuurlijk het Antwerpse handje. Het dessertkoekje bestaat sinds 1934 en mag enkel de naam ‘handje’ dragen wanneer het voldoet aan de vastgestelde vorm, samenstelling en verpakking. Sinds 1971 bestaat er zelfs een chocolade handje. De vorm en naam van het koekje verwijzen uiteraard naar de legende van Brabo, die de reus Antigoon versloeg en vervolgens zijn enorme hand afhakte en in de Schelde gooide.

Schitterend
Technisch gezien zijn diamanten natuurlijk geen streekproduct, toch is Antwerpen al eeuwenlang het centrum van de wereldwijde diamanthandel. De stad adverteert dan ook gretig dat Antwerpen dé diamanthoofdstad van de wereld is. Toch blijkt ook deze eeuwenoude en van oudsher door orthodoxe Joden gedomineerde markt de laatste jaren een sterke metamorfose door te maken. Inmiddels maken Indische families de dienst uit op de Antwerpse diamantmarkt, mede dankzij hun handelsgeest en contacten wereldwijd van bron tot slijper.