Bij de eerste zonnestralen ontwaakt regisseur Adil El Arbi uit zijn winterslaap en begint hij te dromen van zon, zee en strand met een vleugje cultuur. Met andere woorden van Marokko. “Cultureel gezien is Marokko de shit van eeuw.”

De zon schijnt fel en dompelt Brussel onder in een zomers sfeertje. Op deze prachtige dag ontmoeten we de Slimste Mens ter Wereld, Adil El Arbi, die op dit moment zijn tweede film afwerkt: Black, een adaptatie van het gelijknamige boek van de populaire jeugdschrijver Dirk Bracke. Maar of we hem zelf op een mooie dag als deze in zijn luie zetel kunnen terugvinden met een goed boek?

Fuck dat, nee. Ik kijk misschien wel eens een film of documentaire, maar ik ben geen lezer. Het voordeel van Bracke’s boeken is dat ze vlot lezen. Als je vroeger een boekbespreking moest maken, is dat wel handig. Dan las ik die op één dag.”

Waarom heb je specifiek gekozen voor Black?
“Toen we dat boek hadden gelezen op school, maakten we al kortfilms op Sint-Lucas (nu LUCA School of Arts, red.) die zich in de wereld van de Brusselse stadsbendes afspeelden, als soort van opzoekwerk. Image was in dan feite een grote repetitie voor Black, om te zien of dat zou werken. We vonden vooral het liefdesverhaal echt cool, van een zwart meisje dat in een bende van de Matongé zit, The Bronx, en dat verliefd wordt op een jongen van Molenbeek, 1080. Dat verhaal is heel puur, heel mooi. En op de achtergrond heb je het contrast van Brusselse bendes. En ook: er is nog nooit zo’n film gemaakt over die jongeren, over die quartiers, over die bendes.”

En net als Image werk je met niet-professionele acteurs?
“Inderdaad, maar nu hebben we er zestien in plaats van één. Die hebben we gekozen uit een groep van 450 jongeren, die we op straat hebben aangesproken. Het feit is dat er gewoon geen professionele acteurs zijn van allochtone origine zijn. En je hebt ook mensen nodig tussen de 15 en de 19 jaar dus voilà, je gaat ze op straat moeten zoeken. Ze waren bovendien alleen maar vrij in de vakantie, dus hebben we de film vorig jaar moeten draaien in de zomer.”

 

Ik wil op de cover geraken van Men’s Health, dat is mijn doel deze zomer

 

Het was geen vakantie voor jou dan?
“Nee, eigenlijk bijna nooit want het jaar daarvoor waren we Image aan het afwerken en op Sint-Lukas moesten we ook in de zomer filmen om alles in september af te geven. En nu moeten we Black snel af krijgen, want we willen die opsturen naar filmfestivals. Maar deze zomer is relatief rustig. Ik ga nog zien wat ik ga doen. Voorlopig ben ik vooral nieuwe dingen aan het schrijven. En ik ga zwaar crossfitten om een perfect lichaam te hebben tegen oktober (lacht). Ik heb het probleem dat ik heel mager ben, maar niet breed genoeg. Ik wil op de cover geraken van Men’s Health, dat is mijn doel deze zomer. Het enige probleem is dat de ramadan ertussen valt, waar ik niks ga kunnen doen, want je kunt niet eten, niet drinken. Dan kan er dus ook niet gebulkt kunnen worden. Shit.”

Ben je dan eigenlijk meer fan van de zomer of van de winter?
Fuck wintervakantie, ik vind dat fucking bullshit. Ik ga op wintervakantie ja, als het daar warm is en goed weer. Ik ben één keer wel gaan snowboarden en ik vond dat eigenlijk nog wel leuk, maar dat is niet…allez, dat past niet bij mij. Zie ik er uit als een aanhanger van de après-ski cultuur? Nee, echt niet. Voor mij moet het gewoon warm zijn. Buiten zitten, chillen, zwemmen, mij niet inpakken met 25 lagen kleren en mijn schoenen die dan uitglijden op het ijs en de sneeuw.”

We zullen de winter vlug vergeten. Hoe ziet jouw ideale zomerdag er uit?
“Dat begint al met goed fucking weer. Dus het moet echt een shitload van zon zijn, geen wolkje aan de lucht. Het moet ook warm zijn, nu geen 45° maar toch wel 30° zodat je gewoon met een T-shirt buiten kunt lopen. Misschien best ook geen ramadan, dan kan je nog drinken en eten, misschien een barbecue. En dan gaan zwemmen in de zee of in het zwembad. Cliché eigenlijk. Ha ja, en ook een beetje zonnen. Want ik zie er veel beter uit als ik wat bruiner ben. Dat zijn ook meer in mijn roots. Dus ik probeer er wel een beetje bruiner uit te zien, een beetje Marokkaanser (lacht).”

 

Adil_4
“Geen vakantieliefjes voor mij, ik was een ‘musht'”

 

Wat is je favoriete herinnering aan de zomer?
“Tja, Marokko hé. Ik ging altijd voor een week, maar ik vond dat altijd de shit, dus ik bleef daar dan anderhalve maand bij mijn familie, mijn neven. Nu doe ik dat niet meer, omdat ik geen tijd heb, en geen money (lacht) en als je geen money hebt, kan je niet zo veel op vakantie gaan. Het is eigenlijk lang geleden dat ik voor zo’n lange periode naar Marokko ben geweest. Maar nu moet ik nog veel dingen maken of voorbereiden. Want als je een nieuwe serie of film maakt, duurt dat zo lang om die klaar te krijgen. En ik denk dat ik de volgende paar jaar daar moet op focussen. Misschien als ik dan money heb, dan kan ik op vakantie gaan.”

Waarheen zou je dan gaan?
“Ik wil naar veel plaatsen, maar ik wil ooit wel naar L.A. gaan, California. Het is daar altijd goed weer naar het schijnt, good weather. Altijd goed weer is goed. Maar ik wil ooit ook eens een zware reis in Azië doen, even al die landen checken: Thailand, de Filippijnen, China. Ik heb de Aziatische cultuur altijd al heel interessant gevonden, dus wil ik die eens van dichtbij zien.”

Ben je eerder een strandligger of actieve reiziger?
“Een gezonde mix van beide eigenlijk. Even gewoon in de zon liggen is chill. Maar ik vind het ook altijd cool om op avontuur te gaan en natuur te zien, of cultuur, zo archeologische plaatsen of musea zelfs.”

Wat is de coolste plaats die je hebt bezocht?
“Er zijn er veel, maar New York was wel supercool. Vooral omdat ik filmmaker ben. New York is dé grootsheid. Alsof ik op een filmset aan het wandelen was. En ik ben ook ooit in Mexico geweest. Met al die piramides, van Chizen Itza en die hele Mayacultuur. Je hebt er trouwens prachtige stranden. En Marokko hé, cultureel gezien is Marokko de shit van de eeuw he. Dat is echt de moeite.”

 

New York is dé grootsheid. Alsof ik op een filmset aan het wandelen was

 

Waar moet ik zeker naartoe dan?
“Overal (lacht). Je kunt beginnen in Tanger, wat een fantastische stad is en je hebt de Middelandse Zee én de Atlantische Oceaan, die wel wat meer waves is. Maar je kunt tot in het zuiden gaan, naar Agadir als je wilt gaan surfen. Dat ziet er wel uit als Benidorm. In het binnenland in Fez. Die stad bestaat al twaalf eeuwen, dus dat is meer als je wat geschiedenis shit wilt. Het Atlasgebergte als je wat bergen wilt hebben. Ik zou Marrakech niet aanraden. Dat is fucking bullshit. Iedereen gaat naar Marrakech, maar dat is echt té toeristisch.”

Hoe zat het eigenlijk met vakantieliefjes?
“Geen liefjes voor mij, ik was een musht (jongerentaal voor iemand zonder vrienden, red.). Dat lukte nooit, alleen op de laatste dag van de vakantie, dan pas was er precies aandacht. Maar ja, daar ben je vet mee als je binnen een paar uur het vliegtuig moet halen. Dus dat was precies altijd zo de laatste dag van ‘Hé wat is uw naam?’ ‘Adil, maar ik moet nu fucking terug naar België.’ Dus het is nooit gelukt. Maar je hebt altijd mensen die meer succes hebben en dan heb je de andere gasten. Ik behoorde meer tot die andere gasten (lacht). The other guys. De nerds.

Kunnen we je deze zomer vinden op muziekfestivals, met of zonder nerds?
“Ik probeer tickets te fiksen voor Tomorrowland, dus als iemand dat voor mij kan regelen? Ik ben ook aan het solliciteren om een clipje te maken voor Dimitri Vegas en Like Mike. Ik heb nog geen antwoord gekregen, maar als dat wordt goedgekeurd, wil ik betaald worden in tickets voor Tomorrowland, dat is mijn deal.”

Als Adil El Arbi geen regisseur was geworden, dan was hij…
“…waarschijnlijk filmcomponist. Misschien dat ik daar wel miljoenen dollars mee kan verdienen. Ik speel wel totaal geen muziekinstrument (lacht).”