F-O_012
In samenwerking met:

Leon Dhaene | Director General, Leaseurope

 

Met een gemiddelde groei van 10 procent per jaar, doet de leasingsector het goed in Europa, stelt Leon Dhaene van Leaseurope. De sector profileert zich als de nieuwe financier van kmo’s en beschikt intussen over een behoorlijk uitgebreid aanbod. Maar een groeiende sector brengt ook een groeiende wetgeving met zich mee.

Een uitgebreid aanbod
Tot voor kort sloten zowel kleine als middelgrote bedrijven hun kredieten meestal af bij traditionele banken. Vandaag de dag wordt het voor kmo’s echter steeds moeilijker om toegang te krijgen tot die bankkredieten. En daar kan leasing een oplossing bieden. Studies hebben namelijk aangetoond dat bedrijven die regelmatig beroep doen op leasing, meer kans hebben op succes en bovendien ook winstgevender zouden zijn. Daarbij wordt het aanbod van de leasingsector steeds uitgebreider. De belangrijkste nieuwkomers van de voorbije periode zijn vooral complexe technologieën zoals cloud services, 3D printing, connected cars en Mobility Mix.

Digitale opmars
Niet alleen het aanbod neemt gestaag toe, ook de Europese regelgeving omtrent leasing is de voorbije jaren sterk toegenomen, dat is een opmerkelijke trend. Het intense prudentiële toezicht heeft een invloed op de kosten van zowel de rapportering, als de compliance. Ook de doorgedreven digitalisering is bezig aan een stevige opmars. Daarbij denk ik aan elektronische contracten, digitale handtekeningen, big data management, intensiever informatiebeheer, enzovoort. Een nadeel daarvan is wel dat er heel wat zorgen bij komen kijken. Of het nu gaat om data privacy, fraude of beveiliging, er moet continu rekening worden gehouden met die bijkomende zaken.

 

Bedrijven die regelmatig beroep doen op leasing, hebben meer kans op succes

 

Circular economy
Een andere trend die we zien in de leasingsector, heeft te maken met circular economy. De rol van milieuoverwegingen bijvoorbeeld, is de voorbije jaren sterk toegenomen. De CO2-impact van het wagenpark bijvoorbeeld, of een tweede ‘leasingleven’ geven aan eigen bezittingen, en een efficiënter beheer van de volledige business.

Kleine spelers buiten spel
Maar de sector komt ook voor een aantal uitdagingen te staan. De veralgemening van de nieuwe lease accounting standaard IFRS 16 bijvoorbeeld, is loodzwaar voor de kleinere spelers in de sector. Ook het Bazel Comittee is bezig aan een aantal nieuwe initiatieven. We hopen uiteraard dat ook zij geen buitenproportionele voorwaarden zullen stellen aan de leasingsector. Een andere zorg is de gelijke toegang tot het kapitaal, al moet ik wel zeggen dat we op dat vlak succes hebben geboekt. Onze interventies rond de wetgeving securitisation, waren meer dan geslaagd.

Leasing als financiering
De sector is volop bezig om haar plaats in de ondernemerswereld te veroveren, en wint snel terrein. Kleinere bedrijven kiezen steeds vaker voor leasing als financiering voor hun nieuwe investeringen en het aanbod wordt almaar groter. Hopelijk slagen de sector en de regelgeving erin om de handen in elkaar te slaan, en kunnen de huidige uitdagingen snel worden overwonnen om zo van leasing de weg naar succes te maken.