De ideale gezinswoning zal er voor ieder koppel vast anders uitzien. Toch zijn er enkele zekerheden die je woning gezelliger, praktischer en meer comfortabel kunnen maken, voor het hele gezin.

G-001Warme gezelligheid
Al die uren gehurkt voor die gezellige haard, hopend dat je de boel toch snel in gang krijgt en onderuitgezakt in de sofa kan genieten van knisperend vuur… Ondanks het eerste gevloek blijven houtkachels en open haarden erg populair. De stijgende energieprijzen zijn misschien de grootste plus, maar er is ook de sfeer en de gezellige stralingswarmte. Voor wie veel wil stoken in de winter is een houtkachel misschien een beter alternatief. Die geeft langer warmte, maakt minder vuil en is makkelijker te onderhouden.

©iStockInvesteren in tuinvastgoed
Wie een paar vierkante meter kan missen in zijn tuin, kan best investeren in een tuinhuis. Het is functioneel en kan ook de esthetische waarde van het huis opkrikken. Een tuinhuis blijft in eerste instantie een handige opbergplaats om zomerspullen veilig te stockeren zodat ze niet lijden onder winterse weersomstandigheden. Daarnaast kan het een rustpunt bieden voor jong en oud. Kamperen bij het tuinhuis, studeren op het terras van het tuinhuis of een afterworkparty met frisse pintjes uit het tuinhuis? Kan allemaal!

©iStockBinnen, maar toch buiten
Oudere woningen hebben meestal kleinere ramen, wat resulteert in minder lichtinval. Je kunt gelukkig opteren voor een veranda of terrasoverkapping. Het klinkt allemaal misschien wat oubollig, maar nieuwe technieken zorgen voor optimale lichtinval of het optimale buitengevoel met eventuele beschutting. Daardoor krijg je eigenlijk een verlengd stukje tussen de woning en tuin. Strak gebouwd, ook voor detail en design én een plek waar je helemaal tot rust kan komen.

©iStockSpelenderwijs rommel maken
Kinderen zorgen niet alleen voor een verschuiving binnen het gezin, maar evenzeer voor een verschuiving binnen het huis. Wie niet om de haverklap wil struikelen over Duplo-blokken of autootjes, voorziet best een speelkamer waar je schatjes rustig rommel kunnen maken. Muren kun je met krijtbordverf omtoveren in canvassen voor creatieve uitspattingen. Een speelkamer zorgt niet alleen voor rust in de woonkamer, die er meer opgeruimd bij ligt, maar de kinderen creëren zo een eigen plekje waar ze ‘thuis’ zijn en naar hartenlust met hun vriendjes kunnen spelen.

©iStockEen eigen plekje voor viervoeters
Het huis is nooit leeg als we thuiskomen. Het zal misschien de reden geweest zijn waardoor we 15.000 jaar geleden begonnen zijn met het houden van huisdieren. Onze trouwe viervoeter bijvoorbeeld zorgt er na al die jaren nog steeds voor dat we dagelijks op de been blijven voor een wandeling, nadat we enthousiast besprongen en gelikt werden bij thuiskomst. Bovendien bieden huisdieren ook psychologische voordelen. Angst, eenzaamheid of depressie nemen af en zorgen voor een gevoel van welbehagen en het sociale contact verbetert. Een eigen plekje voor je huisdier is dan ook een leuk extraatje voor het gezin.

©iStockOpbergen is (g)een kunst
Niets wat meer rust biedt dan een opgeruimde woning als je van een drukke werkdag thuiskomt. Tegenwoordig zorgen handige opbergboxen voor een snelle sweep om het kinderspeelgoed weg te moffelen. Een ingebouwde wandkast met uitklapbaar bureau vervangt steeds vaker de gekende dressoir. Het wandluik op zolder biedt ruimte aan ettelijke vierkante meters voor speelgoed en kleertjes voor het volgende kindje. Wie op zoek is naar creatieve opbergruimte vindt via ‘Dokter Google’ allerlei handige tips om zonder veel extra kosten veel weg te moffelen wat je bezoekers beter niet onder de ogen krijgen.