In samenwerking met

Wim D’Haese, Head of Investment Advice Deutsche Bank

Een klassieke spaarrekening brengt al jaren weinig tot niets meer op. Door de inflatie is je geld bovendien steeds minder waard en word je in termen van koopkracht elk jaar weer wat armer. Voldoende redenen dus om de stap naar beleggen te overwegen. Enkele verwachte trends en tips voor 2018 op een rij.

1Bereid je voor op een jaar in beweging

2017 was een uitzonderlijk rustig en voor de aandelenbelegger een goed beleggingsjaar. Aandelen in Europa stegen gemiddeld met 10 procent, in de VS met 20 procent en in de groeilanden met meer dan 30 procent (*). Ook de obligaties, in het bijzonder de meer risicovolle categorieën, zetten een positieve prestatie neer, ondanks de zeer lage rente. 2018 kondigt zich aan als een jaar met mogelijk meer volatiliteit. Het is dus belangrijk om vooraf in te schatten in welke mate je hiertegen bestand bent. Ben je als belegger gesteld op je gemoedsrust, dan is het verstandig om je beleggingsportefeuille voor 2018 te herbekijken en eventueel wat defensiever te gaan samenstellen.

2Centrale banken bouwen hun steun verder af

We verwachten dat zowel de Amerikaanse als de Europese centrale banken hun soepele monetaire politiek, met als doel het stimuleren van de economische groei, stilaan zullen afbouwen. De economie zwengelt opnieuw aan en de inflatie is gestegen, dus in 2018 wordt verwacht dat de steun van de centrale banken, in de vorm van meer liquiditeiten en lage beleidsrente, zal verminderen.

3Aandelen in de lift

De globale economische groei zal zich waarschijnlijk in 2018 verderzetten waardoor vooral investeren in aandelen interessant blijft. De bedrijven doen het goed vandaag, leggen goede resultaten voor en worden financieel sterker. Voorspeld wordt dat, door de hogere winstgroei van de bedrijven, aandelen in 2018 een stijgingspotentieel zullen hebben van 5 tot 10 procent.

4Sectoren en regio’s die het in 2018 waarschijnlijk goed zullen doen

De Europese financiële sector herstelt van de bankencrisis in 2007 en is volop bezig met een inhaalbeweging. Daarnaast is de technologische sector, met haar hoge winstmarges en cashposities, zeker een sector om in de gaten te houden. Groei is waarschijnlijk ook weggelegd voor de gezondheidssector. De vergrijzing zorgt de komende jaren voor een structurele positieve groei in de zorg. Telecom- en nutsbedrijven hebben, met hun meer defensieve attributen, minder potentieel. Deze bedrijven profiteren niet mee van de stijgende economische groei en door de sterk gereguleerde prijszetting is de groeimarge dus ook beperkt.
Als we naar de regio’s kijken die in 2018 interessant blijven, zijn Europa en Azië de grote aanraders. Op het Europese continent profiteren waarschijnlijk de exportbedrijven bij uitstek van de gesynchroniseerde globale groei en in Azië verschuift de focus van grondstoffen naar technologie, wat zeker kansen biedt voor de belegger.

5Oog voor innovatie

Banken gaan steeds op zoek naar maatschappelijke trends en stemmen hun aanbod hierop af. Cybersecurity, robotica, artificiële intelligentie, slimme mobiliteit… Als we kijken naar bijvoorbeeld zelfrijdende en zelfparkerende wagens is dit al lang geen ver-van-mijn-bedshow meer. Het zijn maar enkele van de ontwikkelingen waarvoor banken beleggingsoplossingen aanbieden aan hun klanten. Het is dus niet onbelangrijk om ook oog te hebben voor nieuwe, innovatieve opportuniteiten en niet alleen te focussen op de klassieke sectoren.

6Rente blijft zeer laag

Aangezien de rente ook in 2018 zeer laag blijft, is het aankopen van nieuwe obligaties af te raden. Behalve in de groeilanden waar obligaties wel nog voor een bepaald rendement zorgen.

2018 kondigt zich aan als een positief beleggingsjaar, vooral op het vlak van aandelen. Voor een optimaal rendement blijft een strategie op langere termijn nog steeds de beste keuze. De geschiedenis heeft uitgewezen dat je, door op korte termijn te verkopen en bij lagere koersen opnieuw in te stappen, een groot stuk van het rendement mist. Je beleggingsportefeuille heroriënteren op langere termijn is dus de boodschap.


(*)bron : Bloomberg februari 2018

Deutsche Bank AG, Taunusanlage 12, 60325 Frankfurt am Main, Duitsland, HR Frankfurt am Main HRB nr. 30000. Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel, Marnixlaan 13-15, 1000 Brussel, België, RPR Brussel, BTW BE 0418.371.094

Beleggingen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren

De informatie in dit artikel vormt geen beleggingsadvies. Voorafgaand aan elke beleggingsbeslissing moet nagegaan worden of een bepaald beleggingsproduct wel in lijn is met uw beleggersprofiel.