Je koelkast die communiceert met je tv? Niet langer sciencefiction. Er is een revolutie bezig en die brengt ons het Internet of Things. Frederik Santens, voorzitter van Internet of Things Belgium, schetst een beeld van de infiltratie van nieuwe technologieën in je omgeving.

Smart factory
“Een IoT-toepassing kan het producerende aspect van een bedrijf volledig overhoop gooien. Denk aan een gevirtualiseerde productievloer, waarbij een planning eerst wordt gesimuleerd en dan pas uitgerold. Units worden opgedeeld in verschillende stukken en vervolgens mobiel gemaakt. De ene unit doet zijn taak en geeft de nodige data aan een volgende mobiele unit. Zo worden producten op maat van de vraag van de klant gemaakt, zonder veel handenarbeid.” 

d-1
Smart product
“Spullen gaan al eens kapot, daarvoor bestaat er ook het garantiebewijs. IoT maakt een one step repair-proces mogelijk bij defecten. Een bedrijf steekt bijvoorbeeld een stukje elektronica in een product, analyseert het en duidt aan waar een product kan falen. Die info wordt verzameld en doorgestuurd naar het bedrijf dat het product heeft gemaakt. Zo kan een hersteller effectiever werken door meteen de juiste onderdelen mee te geven.”

d-2
Smart service
“Het Internet of Things creëert een tendens waarbij producten steeds meer als diensten worden aangeboden. Zo kan je bijvoorbeeld de dienst aankopen om te printen, in plaats van een printer te kopen. Je betaalt een maandelijks bedrag en het producerend bedrijf garandeert dat die printer er staat en werkt. Die overgang van productconsumptie naar dienstverlening zorgt voor een heuse verandering in onze gekende wegwerpmaatschappij en marktindustrie.”

Smart retail
“E-commerce zorgt stilaan voor een leegloop bij de traditionele retailer. Iot brengt graag de online- en offlinewereld samen, zo ook via de digitale consumer in store. Een klantenprofilering wordt opgebouwd, met een tracering van bijvoorbeeld de winkelkar: welk traject heb je genomen, hoe lang heb je geaarzeld bij het kiezen van je cornflakes… Via je smartphone of schermen in de winkel kan ook info worden gegeven over de herkomst van een product.”

Smart home
“Sta eens stil bij hoe vaak je technologie gebruikt in eigen huis. Die interactie tussen jou en je machines zal steeds intenser worden. Stukjes elektronica kunnen overal worden ingebouwd, zo ook in je keuken of slaapkamer. Weten of je koffiemachine aanstaat vanuit je zetel of je koelkast die laat weten dat het leeg is? Het wordt mogelijk. Zo ga je ook een ‘huisprofiel’ kunnen opstellen dankzij sensoren die meten welke kamers je wanneer gebruikt.”

Smart health
“Op een goede gezondheid! Ook daar speelt IoT een rol, met de smart buildbox. Dat is een doosje met medicatie, verspreid over verschillende dagen. Wanneer je een pil moet nemen, schuift de buildbox vanzelf open. Tegelijkertijd kan het ook informatie doorsturen naar je dokter, zodat die weet of je je pillen wel inneemt. Nog een stap verder is het doorspelen van diezelfde informatie naar je verzekeringsmaatschappij, die zo je premie kan aanpassen.”