In samenwerking met

Michaël Vrijmoed, chef en zaakvoerder van restaurant Vrijmoed

‘De horeca? Dat is voor studentenjobs’, hoor je weleens. Toch heeft de horeca heel veel te bieden als je er je job van maakt.

Welke beroepen zijn er in de horeca?
“Bijna te veel om op te noemen! Zowel voor en achter de schermen is iedereen steeds druk in de weer in functie van de klant. De kelner zorgt voor een goede bediening, de koks geven het beste van zichzelf in de keuken, de barista maakt ’s morgensvroeg heerlijke koffie… Horecaopleidingen volg je op de werkvloer, deeltijds onderwijs of in een hotelschool. Vanaf je 16e kun je proeven van het echte werk via stages of leercontracten. In het laatste geval ga je twee dagen per week naar school, de andere drie dagen word je opgeleid in een horecazaak een schitterende algemene vorming in mijn ogen!”

Heb jij al een jongere opgeleid in de zaak?
“Ja, het is de ideale manier om kennis te maken met de sector. Wij hebben deze zomer onze leerjongen Abdul een vaste functie als hulpkok aangeboden. Nadat hij gevlucht is uit Bangladesh, heeft hij Nederlands geleerd. Hij heeft de opleidingen keukenmedewerker en hulpkok succesvol afgerond. Abdul is leergierig, neemt initiatief, ziet werk en heeft nu dus een diploma én een vaste job.”

Welke tips heb je voor jongeren die twijfelen over een job in de horeca?
“Niet twijfelen als je van je passie je beroep kan maken. Geloof in jezelf, daag jezelf uit en ga ervoor. Bij ons in de keuken werken we intens samen, iedereen helpt elkaar. Collegialiteit is erg belangrijk in onze job. Je kiest ook zelf welk type zaak en welk beroep of welke functie bij jou passen. De horecasector biedt zoveel kansen en mogelijkheden.”