©Jelle DendauwIn samenwerking met

Jelle Dendauw
zaakvoerder ESTL

Hoe gaan verpakking, logistiek en ladingzekering hand in hand?
“Stel, je moet een pallet met flesjes water vervoeren. Als die flesjes samen bewegen doordat ze goed verpakt zijn, is de ladingzekerheid eenvoudig. Maar als ze apart bewegen, moet de beweging van elk flesje in principe geblokkeerd worden. Je weet echter niet altijd wat er nog in de vrachtwagen zit, dus is het beter om zelf in te staan voor een stevige transportverpakking, om de ladingzekerheid te garanderen.”

Betekent een transportverpakking een meerkost?
“Het is vooral belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met álle kosten, de volledige value chain. Iedereen zit op zijn eilandje, dat van karton, folie… Maar soms is het interessant om naar het volledige plaatje te kijken. Zo kun je niet alleen besparen op het gebruikelijke materiaal, maar ook op de kosten van schadegevallen. Want die bedragen kunnen sterk oplopen.”

Hoe kunnen bedrijven problemen bij het transport vermijden?
“Mijn grootste tip is om alles op een gestructureerde manier aan te pakken. Bij problemen slaan mensen vaak in paniek. Ze zoeken dan een noodoplossing en voeren veranderingen in, die uiteindelijk te duur of te complex blijken om ze te behouden. Daarom verander je dingen best op een gestructureerde manier, eventueel met iemand die alles kan meten. Bekijk parameter per parameter om voldoende feedback te krijgen.”