In samenwerking met

Kwinten De Paepe, medeorganisator Hapje Tapje Leuven en topchef in Brouwerij De Kroon in Neerijse

Het lijkt wel of elke stad of elk dorp een food festival organiseert. En met succes! Maar waarom is het zo leuk? Dat vroegen we aan Kwinten De Paepe, medeorganisator van Hapje Tapje in Leuven.

Waarom zijn food events zo populair?
“Omdat koken toch nog steeds hot is, wat sommige anderen ook mogen beweren. Food festivals brengen mensen samen in een leuk kader en een aangename sfeer. Bovendien zijn die festivals meestal gratis, waardoor er geen enkele drempel is om niet te gaan. Hapje Tapje trouwens is met 29 edities en jaarlijks 60.000 bezoekers eerder een vaste waarde geworden.”

Welke trends zie je op food events?
“Food festivals brengen een enorme berg afval met zich mee. Ik zie dat alle organisatoren dat nu zo ecologisch mogelijk proberen op te lossen en op te vangen. In plaats van plastic borden, bekers en bestek gebruiken ze nu bijna allemaal ecologisch verantwoorde varianten die eventueel gerecupereerd kunnen worden.”

Wat vind je zelf het leukste aan food events?
“Ik ga natuurlijk niet alleen naar Hapje Tapje in Leuven, maar ook naar food events in Brugge, Gent, Antwerpen…  Overal is het een kans voor handelaars en horecazaken om naar buiten te komen met hun specialiteiten, zo serveren de cafés op de Oude Markt tijdens Hapje Tapje heel vreemde en speciale bieren. Maar wat me overal steeds opvalt is de samenwerking en interactie tussen al die restaurants en cafés. Die onderlinge vriendschap, zowel voor als achter de schermen, komt de algemene sfeer van het festival zeker ten goede.