In samenwerking met

Lieven Bisschop, sales manager Benelux, Shimano

Het seizoen van lange fietstochten is aangebroken. En waarom ook niet op de e-bike? Lieven Bisschop van Shimano haalt vooroordelen onderuit.

Wat is het grootste vooroordeel over e-bikes?
“Te veel mensen beschouwen een e-bike als een fiets voor mensen die niet zo fit zijn of voor ouderen. Veel 65-plussers voelen zich daar zelfs nog te jong voor. Toch opteren steeds meer twintigers en dertigers voor elektrische fietsen in het woon-werkverkeer. Dat is makkelijker. En je komt niet bezweet aan op het werk. Een elektrische fiets gaat dus vooral om comfort.”

Waar moet je op letten bij de aankoop van een e-bike?
“Het allerbelangrijkste is dat de motor van een merk is dat jij en je dealer vertrouwen. Er zijn meer dan 300 leveranciers, maar slechts 15-20 vertrouwde merken. Bovendien geniet je bij hen meestal van een betere service na verkoop. Informeer je dus voldoende online of vraag advies van je dealer. Die heeft er alle belang bij om fietsen te verkopen die zo weinig mogelijk problemen veroorzaken nadien.”

Waar staat de e-bike nu?
“Er worden elk jaar 450.000 nieuwe fietsen verkocht. Vermoedelijk bedraagt het aantal elektrische fietsen een derde tot zelfs de helft van het aantal nieuw verkochte fietsen. Voornamelijk e-bikes met een middenmotor, omdat die het meest neutrale en natuurlijke rijgevoel geven. Waar we vorig jaar ook vooral stadsfietsen verkocht zagen, beginnen nu ook de elektrische mountainbike en racefiets aan een opmars.”