In samenwerking met

Toon Claes, Directeur van Zilvermeer Mol

Spelen kinderen anders dan vroeger?
”Vroeger speelden wij op straat, bouwden we kampen, trokken we de weide wereld in, ook al was die maar klein. Wij bedachten spelletjes en verzonnen verhalen. Nu wordt alles meer voorgekauwd, waardoor het creatieve soms dreigt verloren te gaan. Kinderen vanuit verveling iets in hun spel laten creëren, ze terug de weide wereld insturen en laten groeien, dat zouden we meer moeten aanmoedigen. Ouders moeten ze hierbij ook voor een stuk durven loslaten.”

Waarom is buiten spelen positief voor een kind?
”Sociaal contact is het belangrijkste dat er bestaat voor kinderen, en dit wordt aangemoedigd door samen te spelen. De sociale skillset die ze verkrijgen door samen verhalen te verzinnen, ruzie te maken, het bij te leggen… bereidt hen voor op de toekomst. Hierin is het wel belangrijk dat kinderen steeds gesteund worden in wat ze graag doen, op het vlak van spel, maar ook qua studiekeuze, hobby…”

Welke buitenactiviteiten raad je families aan tijdens de winter?
”Deze winter wordt er in de provincie Antwerpen overal wel iets georganiseerd van winteractiviteiten. ‘Gezellig Buiten’, een initiatief, opgezet door de provincie, bundelt alle activiteiten die je als familie kunt ondernemen. Dit gaat van schaatsen in parken en op meren, over een gezellige winterwandeling, tot zelfs een outdoor picknick. Het is dus zeker een aanrader om de website in het oog te houden. ”