In samenwerking met

Vincent Weghsteen, zaakvoerder Weghsteen

Waarop moet je letten bij vermogensbeheer?
“Je beleggingsprofiel en risico-aversie. Veel aandelen hebben geen zin als je snel panikeert. Blijf dus realistisch en kijk wat historisch mogelijk was. Schuif met je asset allocatie in functie van de waarderingen en je leeftijd. Diversifieer eerst wereldwijd over landen en sectoren, dan over strategieën en begin dan met instrument picking.”

Welke evolutie zie je?
“We gaan weg van closet indexing, waarbij fondsen beweren dat ze actief beheren en 2 procent of meer aanrekenen, maar in realiteit dicht bij de benchmark blijven om underperformance te vermijden. Fondsen hervormen zich dus tot meer geconcentreerde fondsen, die werkelijk actief durven beheren. Om gediversifieerd te werken, kies je best voor goedkope trackers, die sowieso de index volgen. Daarnaast vervangen de groten der aarde stock pickers door computers, die zorgen voor logische en verstaanbare strategieën voor langetermijnbeleggers.”

Wat is de grootste ‘beleggingstrend’ in 2017?
“De aversie tegenover closet indexing is er één. Modelmatig beleggen stijgt ook, omdat onderzoeken al aantoonden dat we slecht zijn in beleggen. Daarnaast stijgt het optimisme in emerging markets en de Eurozone. Hot zijn ook sectoren als cybersecurity, robotica en alles inzake infrastructuur, door onder meer China’s one belt, one road project.”