In samenwerking met

Katrien Janssens
zaakvoerder van Vlees in the box

Winterbarbecuet de Vlaming graag? 
“De Vlaming organiseert eigenlijk meer en meer winterbarbecues. Maar de shift in de Vlaamse eetcultuur naar kleinere porties, is ook in het barbecueën op te merken. Je kunt als alternatief dus gaan voor een Walking Barbecue. Hierbij kun je afstappen van de grote stukken vlees en kun je gaan voor een feest met kleine hapjes. Zo proberen je gasten verschillende smaken uit, zonder zich te overeten en blijft het een gezellig gebeuren.”

Hoe verschilt Belgisch vlees van buitenlands vlees? 
“Als je Belgisch vlees koopt, weet je wat je eet. België zit namelijk sterk bovenop de voedselveiligheid. Ons wettelijk kader houdt namelijk constant toezicht op de kwaliteit. Daarnaast is er een grote toegankelijkheid. Je kunt bij wijze van spreken morgen bij de boer langsgaan en te weten komen hoe de dieren werden gekweekt, welke voeding ze kregen, of ze diervriendelijk behandeld werden… En dit alles proef je in je vlees.”

Wat zijn de beste vleessoorten voor een barbecue?
“Je kunt gaan voor klassiekers, zoals een côte à l’os of een spekfakkel, of je kunt een speciaal stukje vlees uitproberen. Zo is dry aged meat de laatste 2 jaar enorm opgekomen. Hierbij krijgt het vlees de tijd om uit te rijpen. De smaken worden dan intenser en je vlees wordt malser, terwijl je de natuur eigenlijk zijn werk laat doen. Met dit stukje vlees kun je als gastheer of gastvrouw echt uitpakken. Wat je ook kiest, ga in de eerste plaats voor kwaliteit. Wat ambachtelijk wordt gemaakt, smaakt altijd beter.”