3 vragen aan… UZA

Human resources zouden we bijna de belangrijkste afdeling of taak kunnen noemen van een bedrijf. Je werknemers zijn de basis van het succes. Lijkt logisch, maar toch blijft een goed HR-beleid niet vanzelfsprekend, ook niet in het UZA.

Hoe ziet een goed HR-beleid eruit?
“Efficiëntie is het sleutelwoord op alle vlakken, vooral wanneer het op transacties aankomt. Daarnaast moet je ook investeren in het relationele – de verstandhouding tussen iedereen die in de organisatie werkt – en de effectiviteit van je beleid. Wanneer je de balans vindt tussen die onderdelen, is de kans groot dat je een succesvol beleid hebt uitgewerkt.”

Hoe belangrijk zijn doorgroeimogelijkheden?
“Het is vooral belangrijk dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen, op welke manier dan ook. Maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is het engagement van je medewerkers. Je moet trachten hen zoveel mogelijk te betrekken in het beleid, ongeacht hun functie. Niet alleen door middel van opleidingen, maar ook door samen dingen te organiseren en ervoor te zorgen dat iedereen met goesting komt werken.”

Wat is een goede leider?
“Een goede leider moet kunnen coachen en inspireren: het is belangrijk om alle neuzen van een ploeg in dezelfde richting te krijgen. Een leider moet constant zijn visie overdragen en daar ook in overleg over kunnen gaan, zodat alle medewerkers worden meegesleurd in die visie. Anderzijds moet hij die medewerkers ook kunnen loslaten om hen zelfstandig te laten werken. En daarnaast moet hij ook altijd klaarstaan om zijn medewerkers – wanneer dat nodig blijkt – een duwtje in de rug te geven.”